10 éves a tatabányai NetNagyi Klub

Írta: Szilassi Andrea

2017. szeptember 2-án rendhagyó klubrendezvényt tartottunk. A jeles évfordulóra való tekintettel kivételesen az IT világ semmilyen érdekessége vagy bármiféle digitális kompetenciafejlesztés nem került terítékre. Helyette nosztalgiáztunk, elmerültünk közös múltunk emlékeibe. 10 év nagy idő egy szervezet életében. Ezalatt 75 rendezvényünk volt 2.118 fő részvételével. Rengeteg fotó, plakát, programbeszámoló, sajtócikk, tévéfelvétel és egyéb videó született, továbbá 2014-ben egy hosszabb tanulmány is. Többször írtam már visszaemlékezéseket, összefoglalókat a kezdetekre visszanyúlva – ezúttal nem teszem. A születésnapi eseményre honlapszerkesztő szoftverrel készítettem e dokumentumokból egy multimédiás DVD-t. (Ez az anyag nincs és nem is lesz feltöltve az internetre.)

A DVD-nek 9 menüje van. Önálló oldalra kerültek programjaink a plakátokkal és az eseményekről szóló beszámolókkal. Szintén közvetlenül a menüből hozzáférhető (jelenlegi) tagságunk névsora, történetünk képekkel és egyéb dokumentumokkal illusztrálva, továbbá két fotó- és egy videógaléria oldal, valamint egy sajtócikk-gyűjtemény. Kapcsolataink létrejötte más testvérszervezetekkel szintén külön oldalra került. Érdekes és egyedi történetek. Innen további aloldalak nyílnak, amelyeken a testvérszervezetek képviselői által írott, képes bemutatkozások láthatók. Az egyik fotógaléria oldal a velük közös rendezvényekről, kirándulásokról tartalmaz fotókat. A másik a klubrendezvények képeiből válogatott gyűjtemény évenként csoportosítva. A Fókuszban … című, hat éven át megrendezett, alkalmanként 6 előadásból álló rendezvénysorozatunk távoli településekről is vonzott vendégeket – még Kiskunmajsáról is. Vannak olyan felvételeink, ahol pécsi, ajkai, budapesti vendégek együtt láthatók a helyi tagok mellett rendezvényünkön, és vendégeink jó ismerősként beszélgetnek egymással. Sajnos ez a rendezvénysorozat 2016-ban megszakadt.

A DVD kezdőoldala. A lemez tartalma böngészővel megnyitható

E szervezetek közül néhánnyal csupán rövidebb ideig tartó események fűztek össze bennünket, mint például Gyergyószentmiklós és Békéscsaba internetklubjával.  Budapesttel és Péccsel többé-kevésbé folyamatos kapcsolatot ápolunk, közös kirándulásokon és szakmai rendezvényeken veszünk részt. Ők ezen az eseményen is köszöntötték a klub tagjait Skype-on vagy emailben. Ajkai barátainkkal különféle okok miatt a szervezeti kötelék személyes kötődésekké alakult át. A kezdet pedig így indult 2009-ben − Fonyódi Józsefné elektronikus leveléből idézünk:

„Hiányzik egy olyan ember, egy olyan közösség, akik egy-egy mondattal a helyes útra terelnének, és a sok esetben felesleges köröket megspórolnák nekem. Vágyakozva gondolok arra, bárcsak közelebb laknánk Tatabányához, bárcsak részese lehetnék ennek a kis kreatív csapatnak!”

A tagság részéről is elhangzottak köszöntések, megható visszaemlékezések. A könyvtár vezetése egy szép és hatalmas tortával lepte meg a klubtagokat, és mindenki kaphatott egy jubileumi DVD-t ajándékba. Végezetül önfeledt beszélgetések és kulináris élvezetek következtek.

A cikk pdf-ben: 10 éves a NetNagyi Klub – lemezbemutató 

A fotó az esemény szünetében készült a könyvtáron kívül, a színház előterében

Fotógaléria

 

Mi a véleménye erről?