SeniorNet klubok a világban

Írta: Szilassi Andrea. 

2017 őszén két előadást tartottam a fenti címmel. Az elsőre október 10-én, a Budapesti Művelődési Központban került sor egy szakmai tanácskozás keretében, melynek címe: „Közösségi élet az aktív időskorért” volt. Az esemény apropóját az EzüstNet Egyesület megalakulásának 10. évfordulója adta. Novemberben pedig Tatabányán, a NetNagyi klub soros programján került e téma napirendre, hiszen kutatásom igen érdekes eredményeket hozott. Adatgyűjtést részben az interneten fellelhető források, másrészt online kérdőívek kiküldésével végeztem. Ez utóbbi az idős emberek digitális írástudásának szervezett és támogatott fejlesztésének módjait, sajátosságait igyekezett felmérni, amelyben megjelenik a SeniorNet klub is, mint alkalmas és lehetséges szervezeti forma. Idő hiányában még nem juttattam el a kérdőívet a teljes tervezett kör számára, de Szlovákiából, Romániából, Norvégiából, Brazíliából és Egyiptomból már érkezett több-kevesebb válaszadás. Mindazonáltal előadásaim nem az ezekből gyűjtött információkon, hanem a célirányos online kutatás eredményein alapultak, és zömmel más országokra vonatkoztak. E cikk terjedelme nem teszi lehetővé a kiválasztott 11 ország idősoktatási centrumainak, módszereinek bemutatását, csupán néhány mérföldkövet és jó példát lehetséges érinteni. 

Idősek digitális felzárkóztatásával kapcsolatos képzések ott működnek eredményesen, ahol nemcsak tanfolyamok, hanem komplex tevékenységek szolgálják ezt a célt, és a képzések nem korlátozódnak kampányszerű eseményekhez, egyszeri pályázatokhoz. A hosszabb ideje, folyamatosan működő szervezetek működése nemcsak önkéntesek munkáján alapul.

Az USA-ban az életkori sajátosságoknak megfelelő könyvek is kapcsolódnak az ismeretterjesztéshez – még pedig kedvezményes áron a klub tagjainak

A SeniorNet hálózat bölcsője az Amerikai Egyesült Államokban ringott; 31 évvel ezelőtt jött létre az első oktatási központ San Francisco-ban dr. Mary Furlong kezdeményezésére. Kezdetben a Markle Alapítvány finanszírozásával történt a megvalósítás. A kutatási projekt azt célozta, lehetséges-e számítógépek haználatával, modern kommunikációs technikák alkalmazásával javítani az időskorúak életminőségén. Később az informatikai iparág támogatása (kiemelten a Microsofté), valamint a résztvevők éves tagdíja biztosította az anyagi hátteret. Mostanra több mint kétmillió embert tanítottak meg a számítógép és más infokommunikációs eszközök, valamint az internet használatára. Honlapjuk többször is díjat nyert, mint a legjobb közösségi webhely; blogjuk és hírlevelük kitűnő információforrás.

Blogjuk különféle, időseket érintő tanácsokkal jelentkezik immár 1990 óta. Kim Hong és Tejdipto Hose egyik gyakori témája, hogy az infokommunikációs technológiák hogyan tehetik könnyebbé és biztonságosabbá az idősek életét. Rendszeresen hívják fel a figyelmet olyan okostelefonra és tabletre telepíthető alkalmazásokra is, amelyek különösen hasznosak az 50 feletti generáció számára. A kép forrása: www.seniornet.org/blog

Társult a nonprofit szervezethez több ország hasonló céllal megalakított szervezete is.

Európában a skandináv államokban folyik a legátfogóbb és legszínvonalasabb digitális kompetenciafejlesztés időskorúak számára. Az első svéd klubot húsz éve, 1997-ben alapította egy lelkes csoport Marta Sanden, a kormány informatikai bizottságának akkori titkára kezdeményezésére. Később csatlakoztak a fent említett amerikai szervezethez. Napjainkban 46 svéd településen található SeniorNet klub – általában kulturális intézményekkel összefonódva. Hetente rendeznek különféle programokat. Tanfolyamokat évente több alkalommal, különféle témakörökben indítanak. A helyszín azonban nyitva áll máskor is számítógép, különféle eszközök és szoftverek használatára, emellett teret adnak az emberek egymás közötti tapasztalatcseréjének is.  

Nem volt túl idős hozzá …. Dagny Carlsson a blogozást 99 éves korában kezdte el a svéd SeniorNet Solna tanfolyamán. A szupernagyi mostanra betöltötte 105. életévét, és internetes blogjának több mint 2 millió látogatója van.  A kép forrása:  https://seniornet.se/artiklar/dagny-fyller-105-ar-idag/

Dagny honlapja: http://www.123minsida.se/Bojan/99578353

Az egyik svéd SeniorNet klub székhelye Botkyrka városában található. Három találkozóhelyük egyike a Tullinge könyvtárban van. Számos könyvtár, köztük ez is előfizet újságokat, magazinokat elektronikus verzióban is. Egyik különleges szolgáltatásuk tagjaik számára, hogy kölcsönözhetnek és helyben használhatnak – vagy akár haza is vihetnek – egy iPad-et vagy tabletet, rajta e-könyvekkel és PressReader újságolvasó alkalmazással. Ez utóbbi 7000 lapot szolgáltat 60 nyelven, 11 nyelvű fordítóprogrammal. A régebbi számok és valamennyi friss hír szabadon elérhető, de a cikkek többsége előfizetést igényel. Ezek a tagsági kártya számával és egy PIN-kóddal hozzáférhetővé válnak a jogosultak számára. A svéd használó szinte bármilyen nyelven megjelenő újságot elolvashat, mivel erre a nyelvre is létezik gépi fordítás az applikációban.

Újságolvasó hely a Tullinge könyvtárban. A kép forrása: https://bibliotek.botkyrka.se/e-tidningar-från-hela-världen

A harmadik példát Japánból, Fukuokából választottam. A SeniorNet Fukuoka klubot 1998-ban alapította 13 számítógépes tanfolyamot végzett lelkes önkéntes a digitális írástudás népszerűsítéséért. Mostanra számítógépes oktatókat is képeznek, tanfolyamokat szerveznek intézmények, szervezetek számára is – saját jelentkezőik mellett. Segítik az időseket és az elnéptelenedett térségek lakóit is. Tagjaiknak biztosítják a világhálón való megjelenést. Évente megrendezik a Heisei Kulturális Fesztivált és egyéb programokat. A szervezetnek saját indulója van. Komoly szervezeti felépítéssel és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek.

Tradicionális japán dalok és tánc az SNF klub
programján. A kép és videó forrása:
https://www.youtube.com/watch?v=yMsne6TKr2I
A klub webhelye: http://seniornet.or.jp/

Cikk az elhangzottakról: Szilassi Andrea: SeniorNet Klubok a világban  

Fotógaléria az eseményről

 

Mi a véleménye erről?