Szenzorok és okoskarkötők az idősek védelmében

Írta: Szilassi Andrea

2018. március 24-én megtartott klubprogramunkra 19 vendég látogatott el, amelyen a fenti téma volt napirenden. 2017 augusztusában, a SeniorNet egyesült államokbeli szervezetének blogjában olvastam először információkat arról, hogy a technológiai fejlődés, a dolgok internete idősek számára is eredményezett olyan eszközöket, amelyekkel biztonságosabbá, megnyugtatóbbá tehetik az érintettek és családjaik életét.Ezeket a kis méretű kocka szenzorokat elhelyezhetjük az egész lakásban, több helyiségben is – összehangolva okostelefonunkkal. Elemezni képes a levegőminőséget, a hőmérsékletet, a páratartalmat, a zajt, a fényt és a légnyomást. Képes megkülönböztetni, hogy fejfájását időjárásváltozás, vagy más tényező okozza. Jelzést küld, ha pl. szellőztetni kellene a szobában, vagy túl erős a fűtés, netán gyenge a világítás. Forrás: http://medicalfuturist.com/healthcare-is-coming-home/ 

Egy Dél-Dakotában élő 93 és 96 éves házaspár idős kora ellenére önállóan élhet otthonában, mert házuk és az udvar fel van szerelve különféle érzékelőkkel, nyomkövetőkkel. Egy mélységérzékelő a ház bejárata fölött, amely nyomon követi a séta sebességét, és felismeri, ha elesik valamelyikük. Infravörös mozgásérzékelők, szőnyegek alá rakott esésérzékelők vannak elhelyezve szobáról szobára. Még az ágy matraca is el van látva szenzorokkal annak érdekében, hogy szívfrekvenciáikat és alvásukat is monitorozza. Számítógépes algoritmusok figyelik és elemzik a beérkező adatokat, vizsgálva a normálistól eltérő viselkedésmintákat. Indokolt esetben pedig riasztás megy azonnal a gyors segítségért, egyidejűleg távol élő lányuk is kap egy emailt. A házaspárnak nagy szerencséje, hogy lányuk, dr. Marjorie Skubic, a University of Missouri-Columbia professzora – bár 9 órányi autóútra él tőlük – de az Idősgondozási és Rehabilitációs Technológiák Központjának igazgatója, kutatója. A központ különféle fejlesztéseit több speciális idősgondozási otthonban tesztelik. Mindazonáltal a család nyugalma és az idős ember biztonsága mellett az intelligens otthonok segítenek az izoláltság, magány oldásában is.


Marjorie Skubic ágyban elhelyezhető szenzoraikkal, amely a fekvő ember alvását és szívműködését figyeli. A kép forrása: https://www.eldertech.missouri.edu/skubic/

Vannak egyéb olyan, speciális eszközök is, amelyek más, időskori problémákra jelentenek megoldást. A stabilizáló kanál (Gyenno) például a Parkinson-kórban szenvedő, kézremegéses betegek számára jelent megoldást a normális étkezéshez. Az Omron vérnyomásmérői között pedig olyan is van, amelyik okostelefonnal, vezeték nélkül összekapcsolva értesítést tud küldeni közvetlenül az orvosnak, és nem a betegnek kell naplózni eredményeit.

Habár évek óta elérhető számos időseknek, betegeknek kifejlesztett okostelefonos applikáció, ezek jelentős része azonban nem vált be a gyakorlatban.  Rendkívül ígéretesek voltak azok a GPS-alapú alkalmazások, amelyek képesek például az Alzheimer-kórban, demenciában szenvedő betegek mozgásának követésére, tartózkodási helyének megadására, ami a hozzátartozók számára igen nagy segítséget jelenthet. Más alkalmazások pedig pontos jelzéseket küldenek a gyógyszerek bevételének időpontjára, vagy akár gyűjtik, összegzik egészségügyi állapotuk mérési eredményeit. Csakhogy ezek az eszközök lemerülnek, tulajdonosaik pedig gyakran megfeledkeznek a feltöltésről. Általános probléma az is, hogy nem tudják, hová tették le az okostelefont, vagy csak egyszerűen elfelejtik magukkal vinni. A Bluetooth, GPS véletlen kikapcsolása utáni visszakapcsolás szintén gondot okoz sokuknak. 

Ezért jelent hatékonyabb védelmet, ha okostelefon helyett inkább egy (idősek számára is megfelelő) okoskarkötőt adnak számukra. Meg kell jegyeznünk ugyanakkor, hogy a legtöbb okoskarkötő csupán az egészséges életmód és edzések nyomon követését, továbbá bizonyos alapvető testfunkciók mérését tudja. Előny ugyanakkor, hogy összekapcsolhatók az okostelefonnal, így megfelelő alkalmazásokkal részletes jelentéseket, elemzéseket olvashatunk fizikai állapotunkról.

Forrás: www.acticheck.com

Az Acticheck Assure viszont kifejezetten időseknek, beteg embereknek jelent megnyugató megoldást. Egyetlen gombelemmel akár egy évig is üzemel. Számos előnyének egyike, hogy használata nem igényel technikai tudást viselőjétől. Vízálló, ezért le sem kell venni a kézről tisztálkodás közben – így nem hagyhatják el. Az okoskarkötőbe beépített szenzorok észlelik viselője mozgását, az eleséseket és még a tevékenységhiányt is. Sőt mi több, az eszköz az esések között is különbséget tud tenni! Egy asztalról levert csuklópánt nem kezd riasztásba. Veszélyhelyzetben viselőjének jelzést küldenek, amire egyszerű gombnyomással reagálhat. A riasztások a kiválasztott személyekhez: közeli szomszédokhoz, ismerősökhöz és családtagokhoz mennek, és nem közvetlenül egy egészségügyi intézményhez. A bajba jutott személy természetesen saját kezdeményezésére is kérhet segítséget. Az intelligens személyi figyelmeztető rendszerhez egy nagy teljesítményű router is tartozik, amely a kertet is lefedi. Egy webes kezelőfelületen, a műszerfalon keresztül pedig a hozzátartozók figyelemmel tudják kísérni az idős ember napi aktivitását. Itt tudják a beállításokat is elvégezni: kiknek és hová menjen az email – sms – telefonhívás, amennyiben baleset történne a csuklópánt viselőjével.

Biztosan vannak olyanok, akiket riasztana, ha Dr. Nagy Testvér a nap 24 órájában folyamatosan figyelné őket. Úgy tűnik azonban, ez az ára annak, hogy megöregedve, elmagányosodva is otthonainkban maradhassunk; ne váljon szükségessé korábbi életünk felszámolása.

Érzékelők és okoskarkötők az idősek védelmében –  A cikk pdf-ben

1 Comment

  1. JULCSI 2018.06.08. at 18:45

    Érdekes volt, kár, hogy nem voltam ott.

Mi a véleménye erről?