A napelemes hátizsáktól a hajtogatott mikroszkópig

Írta: Szilassi Andrea

2018. március 22-29. között zajlott országszerte az idei Internet Fiesta, amelynek az egészség volt a központi témája. A József Attila Megyei és Városi Könyvtárban tavalyhoz hasonlóan újra egy online információkereső vetélkedőt szerveztünk az eseménysorozatra, amelyen ezúttal sem jelenthettek korlátot a földrajzi határok. A legügyesebb versenyzőknek ismét a KSZR ajánlott fel jutalmakat. Abban azonban változtattunk, hogy idén a Redmenta eszköztárával állítottuk össze a feladatlapot, amely így gyorsabban és egyszerűbben készült el, mégis sokoldalú és látványos lett. Nemcsak számítógéppel, hanem okostelefonnal és tablettel is megoldható volt – akár a szórólapon elhelyezett QR-kód beolvasását követően. A Redmentának köszönhetően egyszerű és gyors volt az idei értékelés – már a vetélkedő lezárultát követő nap délelőttjén eredményt hirdethettünk.

Látásvizsgálat okostelefonnal. Andrew Bastawrous előadása magyar feliratozással. Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=xPTmHKlH7s4&t=168s

Voltak olyan feladatok, amelyekhez bizonyos honlapokon kellett megtalálni a választ. Például ilyenek voltak a Házipatika nátha ellen ajánlott gyógynövényeiről, továbbá a Dr. Infó egészségügyi portálon megtalálható digitális kézikönyvekről, valamint a gyógyszerinterakciós vizsgálatok jelentőségéről szólók. A Webbeteg portál saját fejlesztésű mobil applikációiról is készült egy feladat, és keresőrobot használata segíthetett a lapacho gyógyászati felhasználásával kapcsolatos kérdésben. Négy esetben pedig két, magyar felirattal lejátszható videós előadás alapján kellett válaszolni a kérdésekre. Ezek a TED színpadán hangzottak el. Andrew Bastawrousra és Manu Prakashra egyaránt elmondható, hogy forradalmasították a diagnosztizálást találmányukkal.

A világon több mint 30 millió ember vak, és többségük olyan betegségek következtében veszítette el látását, amelyek időben felfedezve gyógyíthatók lettek volna. Andrew Bastawrous szemsebész, kutató és feltaláló okostelefonhoz fejlesztette ki a Peek Retina, Peek Acuity applikációkat, továbbá egy csatolható eszközt, amelyekkel együtt a szem állapota és a látás élessége egyszerűen megvizsgálható egy okostelefonnal – bárhol, speciális szakismeret nélkül, fájdalommentesen. A kiegészítő olcsón, 3D nyomtatással előállítható.

Kenyában, a Nagy-hasadékvölgyben egészségügyi dolgozók egy kerékpárral, okostelefonnal és napelemes hátizsákkal felszerelkezve járják a vidéket, hogy nagyobb közösségekhez ellátogatva vizsgálatokat végezzenek. Az eredmény azonnal rendelkezésre áll, a kezelésre szoruló betegeket pedig egészségügyi intézményekbe irányítják.

Foldscope. Használata kombinálható okostelefonnal is, egy speciális, kamerára ragasztható kiegészítővel. Ezzel kép és videó is készíthető a látványról.

A másik videó Manu Prakash indiai fizikus, a Stanford University egyetemi adjunktusának előadása volt. Mint tudjuk, a fertőző betegségek tömeges járványok okozói. A malária a trópusi égöv országaiban évente egymillió áldozatot követel, és egymilliárd ember él veszélyeztetett környezetben. A betegségek gyógyításának kiindulópontja a helyes diagnózis, amelyhez gyakran mikrószkópra lenne szükség. A hagyományos példányok azonban drágák, ráadásul terepen nem alkalmazhatók.  Manu Prakash Foldscope nevű találmánya azonban pótolja ezt, sőt mi több, 1 dollárból előállítható. Nem utolsó sorban pedig könnyű, és egyáltalán nem sérülékeny, mint a hagyományos mikroszkóp. Papírból készül hajtogatással, lencse és gombelem behelyezésével. Az origami mikroszkópok különféle betegségekhez különböző színjelzésű papírokból készülnek – a malária kórokozóját például a piros Foldscope segítségével azonosítják.

Manu Prakash előadása magyar feliratozással. A videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=h8cF5QPPmWU 

Kereken 60 pályázó versenyzett a megadott öt napon át, a fiatalabb korosztálytól az idősebbekig. Nem mindenkiről tudtuk meg, hogy hol él, mindenesetre Tatabányáról, Sárvárról, Tardosról, Dadról, Jászárokszállásról, Tarjánból, Nyíregyházáról, Lakócsáról, Kisdorogról, Szákszendről és Súrról érkeztek be megfejtések.

Az ajándékokat a JAMK Megyei Ellátási és Módszertani Osztálya biztosította. Fotó: Szilassi Andrea

5000 Ft-os Libri könyvutalványt nyertek: Horváth Anita (Tatabánya), Jeczó Márton (Sárvár), Pataki Betti (Tatabánya) 

Bögrét és gumis noteszt nyertek: Hédi Katalin (Tardos), Králl József (Tatabánya) 

Bögrét vagy noteszt nyertek:

Györe Viktória (Dad), Surányi Zsolt (Jászárokszállás), Tomasovszky Edit (Tarján), Tomasovszki Anita (Nyíregyháza), Asbóth Éva (Tatabánya), Horváth Anikó (Tatabánya), Nagy Veronika (Lakócsa), Varga Gyuláné (Kisdorog), Csáki István (Tatabánya), Szász Alexandra, Tóth Zsuzsanna (Tatabánya), Bula Imréné (Tarján), Kiss Brigitta (Szákszend). 

Az ajándékokat a JAMK Megyei Ellátási és Módszertani Osztálya biztosította.

 

Mi a véleménye erről?