Tabletsuli a NetNagyi Klubban

Írta: Szilassi Andrea

2015 május közepén a NetNagyi Klubban elindult egy tablet-használatot oktató sorozat. 2018 szeptemberében bővítettem ezt a cikket azzal a három prezentációval, amelyet a foglalkozásokra készítettem.

Kezdetnek a tabletek különféle fajtáit tekintettük át, majd összehasonlítottuk használhatóságukat a számítógéppel. A téma választását az indokolta, hogy a széles választéknak és kedvező áraknak köszönhetően ma már meglehetősen elterjedt a táblagép a magyar háztartásokban ‒ az idősek körében is. Tapasztalataim szerint azonban vannak olyanok is, akik nem tudják megfelelően hasznosítani ezt az eszközt, ezért az újdonság varázsának elmúltával egyre inkább hanyagolják, azután meg is válnak tőle. A probléma forrása, hogy ezek az emberek a számítógép összes funkcióját keresik a tabletben, amit csak részben kapnak meg. Ez csalódáshoz vezethet. Másrészt a számukra érdekes és hasznos applikációk kezdetben hiányoznak az eszközről, hiszen ezeket egyénileg kell felkutatni és telepíteni.

A klub résztvevői közül nyolcan hoztak magukkal tabletet a foglalkozásra. A képen Lődi Ferencné (Tatabánya) és Czeczon Lászlóné (Budapest) látható. (Képgaléria az oldal alján)

Nézzük, milyen dolgok okozzák leginkább a csalódásokat! A tablet használatánál mindjárt két hiányosság is szembeszökő a számítógéphez szokott felhasználóknak. Nincs billentyűzet, ezért az írás körülményesebb, lassúbb, pontatlanabb – legalábbis egy darabig biztosan. Dokumentumkészítésre, hosszabb szöveg bevitelére tehát kényelmetlen, nem ideális megoldás. Hiányzik az egér is, tehát nem lehet kattintani. Ezért az érintések többféle módját kell megismerni, és felismerni az alkalmazhatóságukat egy adott helyzetben. Hiányzik a számítógépeknél megismert jobb egeres kattintás is, melynek nyomán megjelenik egy helyi menü, amely a továbblépés lehetőségeit kínálja fel, segítve ezzel a bizonytalan felhasználókat.

Hamar szembesülhetünk azzal a kellemetlen ténnyel is, hogy alapvetően kicsi a táblagépek tárhelye. A tárolási kapacitás azonban megnövelhető külső mikro SD memóriakártyás bővítéssel. Alternatív megoldás gyanánt menthetjük fájljainkat felhő alapú tárhelyekre is. A DropBox, a Google Drive és a OneDrive rendelkezésre áll ingyen (akár együttesen is).

Hiányzik a CD-k, DVD-k lejátszására szolgáló optikai meghajtó és a normál USB port is, amely szintén akadályt jelent lemezek lejátszásához és pendrive-ok, vagy mobil internet modem csatlakoztatásához. Tudomásul kell azonban vennünk, hogy a miniatürizált méretnek ára van! Nem lehetséges a PC minden funkcióját adaptálni.

A tabletek alapvetően médiafogyasztásra és kommunikációra vannak optimalizálva. Kitűnő képfelbontásra képesek fotóknál és mozgóképeknél egyaránt, és mindezt kiváló hangminőségben teszik. Remek megoldás még újság-előfizetésre is. A digitális verziójú lapokat ráadásul három eszközre is letölthetjük – legalábbis a DIMAG-nál. Meglepően rugalmas a megrendelés más tekintetben is. Akár egyetlen számot, vagy csupán egyetlen hetet, esetleg csak a mellékleteket is megvásárolhatjuk – a hó bármelyik napjától kezdődően. A letöltés után pedig már nem igényel internetkapcsolatot a lap böngészése.

A táblagépek előnyei, hogy mindenütt velünk lehetnek – akár észrevétlenül is.  A hordozhatóság, a csekély súly és a hosszabb akkumulátor-üzemelési idő, valamint a különféle beépített funkciók és a letölthető applikációk sora kárpótlást adhatnak a hiányosságokért. Az azonban tény, hogy a legkiválóbb minőségű tablet sem válthatja ki a számítógépet, inkább csak kiegészíti digitális eszközparkunkat.

Az alábbi három, pdf-ben közreadott prezentáció a Tabletsuli foglalkozásokhoz készült

Okostelefon és tabletsuli  – Alapok : Szilassi-A-Tabletsuli1

Amit egy tájékozott felhasználónak tudni érdemes:  Szilassi-A-Tabletsuli2

Fájlok átadása vezetékkel és anélkül; otthoni wifi kialakítása; QR-kódok : Szilassi-A-Tabletsuli3

Fotógaléria az eseményről

 

2 hozzászólás

  1. Gyene Sándorné 2018.09.08. at 19:02

    Mintha,csak ma lett volna !!!! Röpülnek az évek !! — De a szép emlékek megmaradnak . Örömmel láttam a számomra nagyon kedves Arcokat !!! Klubunk tagjainak tudásvágya azóta is töretlen. Mindannyiunk nevében köszönöm a sok érdekes,TARTALMAS előadást.

    1. Andrea Szilassi 2018.09.08. at 23:31

      Kedves Emőke, örülök, hogy “tollat ragadtál”! Igen , nekem is sok szép emléket, értékes kapcsolatokat adott ez a klub. Az életem részévé vált.

Mi a véleménye erről?