Applikáció-ajánlatok nyárra barkácsoláshoz és kertészkedéshez

Írta: Szilassi Andrea

A NetNagyi Klub 9. születésnapját ünnepeltük 2016. augusztus 13-án a JAMK Népház Úti Fiókkönyvtárában. Torták, pezsgő és sok-sok jókedv kíséretében − ahogy az ilyenkor lenni szokott. Habár az augusztusi nyaralások és családi ünnepek miatt sokan hiányoztak, de budapesti barátainkkal együtt 19-en összegyűltünk.

A nyári szabadság alatt szívesen kézműveskednek olyanok is, akiknek erre máskor nem jut idejük. Érdemes tudni, hogy mind a három webáruház (App Store, Google Play és Windows Áruház) számtalan letölthető kreatív kézműves alkalmazást kínál, ha beírjuk keresőjükbe a DIY rövidítést. (Magyar alkalmazások is lesznek köztük.) Étel- és lakásdekorációk, ajándékkészítés, frizurák, körömdíszítés, kerti ötletek, továbbá sokféle kézimunka, papír-, szalvéta-, üveg-, szövet- és faanyag feldolgozása − és még folytathatnánk a sort. Ami tetszik, azt illusztrációk és lépésről lépésre megfogalmazott tanácsok alapján megvalósíthatjuk magunk is. Olyan app is akad, amely önmagában több mint 1000 kreatív ötletet tartalmaz részletes leírással.

Ezzel a Rashmi Kunchakuri által fejlesztett applikációval készíthetünk többek között fénykép- és ékszertartót, szerencse süteményeket, diszkó díszletet és egyéb dekorációs elemeket, továbbá kreatív virágcserepeket és színpompás vázákat. Ez az app Windows 10-es számítógépre telepíthető.

Lakásfelújításhoz, barkácsoláshoz kitűnő applikáció a SKIL Barkácssuli. Mindenkinek ajánlom figyelmébe! (A webáruházban SKIL – Barkácsolás kezdőknek néven szerepel.) Ezzel az alkalmazással nemcsak praktikus ötleteket kapunk, hanem saját tudásunkat is megalapozhatjuk, fejleszthetjük. A SKIL Barkácssulit csak androidos és Apple-féle mobil eszközökkel lehet használni. 17 nyelvre, köztük magyarra is beállítható. Tartalma jól rendszerezett, válogathatunk benne többféle szempont szerint. Elmenthetjük a kedvencek közé azokat a tippeket, amelyeket szeretnénk alaposabban megismerni, később felhasználni.

A lakásfelújítás teljes művelettára megtalálható benne. Szűkíthetjük a válogatást a lakás egyes helyiségeire, vagy a kertre és más területekre is. Alapvető barkácsolási technikák, szerszámok használatának módja is része az alkalmazásnak. Sőt mi több, az egyes eszközöknél felsorolják és bemutatják, milyen kiegészítőkkel lehet egyéb feladatokra is felhasználni.

A barkácsolás tippek menü kínálatában megtaláljuk egyebek mellett a festő eszközök helyes tárolásának javaslatait; olló élezését; törött bögrék ragasztáshoz szükséges stabilizálás módját; fúróra tehető porgyűjtőt, amely plafon fúrásakor tesz jó szolgálatot.

Készíthetünk segítségével gyermekeknek babaházat, hintát, homokozót, háziállatainknak kutyaólt, macskabejárót, madárodút, nyúlketrecet és egyebeket. Tanácsokat ad a lakás szigeteléséhez, az esőcsatorna karbantartásához is. Építhetünk segítségével teraszt, verandát, vagy akár egy lombkunyhót. Részletes, illusztrált útmutatót ad külső és belső talaj burkolásához, kábelek elrejtéséhez, továbbá csapok lecseréléséhez. Ajtók, ablakok felújítása, polcok felszerelése és átrendezése, roló, függönysín, szalagfüggöny és szúnyogháló készítése szintén szerepel a lépésenkénti útmutatóban. Giroszkóp és mértékegység-átváltó is található benne, továbbá szerszámvásárlást is kezdeményezhetünk innen. Ez az alkalmazás a Cognito Concepts terméke, és a SKIL cég támogatásával valósult meg. A szponzorálásnak köszönhető az is, hogy nincsenek reklámok az alkalmazáson belül.

Ne hagyjuk ki a YouTube csatornát sem, amely számos kitűnő videót tartalmaz szebbnél szebb és különleges kézműves technikák bemutatására. Amikor tudjuk, hogy mit keresünk – egyszerű a dolgunk. Amikor általánosságban keresünk, jól jöhet, ha beírjuk a “DIY ötletek” kulcsszót a keresőbe. Több mint húszezer találatot kapunk a kézműveskedés témakörében.

A Green Garden alkalmazás Windows 10-es gépen használható. Segítségével egy képes, szöveges adatbázist hozhatunk létre virágfotóinkból, növényeinket csoportosítva.

Kertészkedéshez, kerttervezéshez szintén sok alkalmazás található a webáruházakban. Ezek közül az OBI Kertész appját emelném még ki, amely androidos eszközökön használható. A keresés lehetőséget kínál arra, hogy többféle szempont alapján válogassunk növényeket otthonunkba, vagy kertünkbe. Tudunk szűrést végezni akár fajták vagy színek szerint, fényviszonyok és talajtípusok alapján is. A keresés eredményeként kapott virágokról képet, gondozási és egyéb tudnivalókat kapunk.

 

Mi a véleménye erről?