Digitális kisokosok készítése OneNote-tal

Írta: Szilassi Andrea.

Mesteremberek, Otthonom, Ügyintézés szolgáltatókkal

ezt a három kisokost ajánlom a figyelmükbe, amelyeket a Microsoft OneNote szoftverjével készítettem, és amelyeket személyre szabva bárki elkészíthet önmagának. Az asztali verzió mellett van OneDrive-hoz kapcsolódó, online verzió, továbbá tabletre és okostelefonra is telepíthetünk OneNote appot.  Mielőtt a tartalmi sajátosságokba belefognék, elsőként arról érdemes beszélni, hogy miért éppen OneNote szoftverrel célszerű készíteni ezeket a személyre szabott noteszeket.

A OneNote kiválóan alkalmas rendszerezett, frissíthető információforrások készítésére. Számítógépen keresztül kényelmesen szerkeszthetjük a fájlokat, de okostelefonon, tableten is használhatjuk, ha feltöltjük felhőalapú tárhelyünkre. Nagyszerű lehetőség, hogy bárhol rendelkezésre állhat az értékes és személyre szabott tartalom, így például vásárlásaink közben, vagy valamilyen kritikus helyzetben is. Változtatásaink internetkapcsolat idején szinkronizálódnak valamennyi okoseszközünkön. További előny, hogy a szoftver sokoldalú lehetőségeket kínál adatbevitelre: képet, képernyőábrákat, írott szöveget, beszkennelt képet, továbbá a világhálóról másolt információkat, a számítógép, telefon hangfelvevőjével felmondott gondolatokat egyaránt beleszerkeszthetjük ezekbe a fájlokba.

Mesteremberek

Egy hagyományos, papíralapú telefonszámos noteszben betűrend alapján rögzítjük a személyneveket. Ha hozzá is fűzzük emlékeztetőül, hogy szobafestő, netán asztalos az illető, de ahhoz, hogy később rátaláljunk egy hagyományos noteszben − ismernünk kellene a nevét. Szerepelhetnek hagyományos jegyzetfüzetünkben olyan szakemberek is, akiket csak nagyon ritkán hívtunk eddig − netán sosem. Csupán feljegyeztük elérhetőségeiket, mert ismerőseink ajánlották őket. Ezek a személyek gyakran feledésbe merülnek. Mivel a OneNote szoftvernél az adatrögzítés, rendszerezés másképp történik, ezért ennek használatával hatékonyabb a visszakeresés. E digitális notesznél például nem a személynevek képezik a csoportosítás alapját, hanem az egyes szakmák. A szakmákon belül sorakoznak az egyes iparosok mindenféle elérhetőséggel, fontos megjegyzéssel, esetleg referencia munkákkal kiegészítve. Praktikus dolog minden mesterséghez több szakembert is felvenni, hiszen alkalomadtán előfordulhat, hogy jól bevált szerelőnk elutazott, esetleg beteg, vagy túlságosan elfoglalt éppen. Egy ilyen noteszből nem hiányozhatnak az ezermesterek sem, akik univerzális tudásuknak köszönhetően sokféle munkára bevethetők. Ezt a kisokost különösen értékessé teszi még, hogy a sok-sok név és hozzákapcsolt információ könnyen áttekinthető benne a rendszerezésnek és az alkalmazás sajátosságainak köszönhetően.

Otthonom

 

Vannak olyan helyzetek, amikor pontosan ismerni kellene lakásunk bizonyos adatait: a szobák és egyéb helyiségek területét, a belmagasságot, a nyílászárók méreteit és egyebeket. Így például jó szolgálatot tesz lakásfelújítás előtt a költségek kikalkulálásához, vagy akár anyagbeszerzésnél a szükséges mennyiség megállapításához. Az árajánlatkérést is meggyorsítja, ha át tudjuk adni ezeket az adatokat a vállalkozónak. Az ablakok mérete fontos függöny, roló vásárlásakor, vagy redőny, reluxa, spaletta, zsalugáter megrendelése előtt. Másrészt egy ablaküveg betörése esetén is ismernünk kell a pontos méreteket és az üveg típusát, hogy a biztosítónak – üvegesnek telefonon lejelenthessük. A lakás alaprajza szintén sok mindenhez jól jön. Például bútorcsere előtt a lakás belső elrendezése, a nyílászárók, fűtőtestek elhelyezkedése lényeges információ. Az Otthonom kisokos ezért tartalmazza a lakás beszkennelt alaprajzát is. A többi fejezetet az egyes helyiségek, valamint az udvar és kert alkotja ebben a noteszben. Van még egy műszaki eszközök című fejezet is bizonyos gépek következő adataival: a beszerzés ideje, a garancia lejárata, a szerviz adatai, továbbá esetleges speciális információk.

Ízelítő abból, milyen információkat jegyeztem be az egyes fejezetekhez:

 • Hány collos csapok vannak? Hogyan lehet lecserélni őket? (Mindegyiket másként!)
 • Hogyan lehet szűrőt cserélni a konyhai csapnál, milyen típusú szűrő való bele?
 • Ajtók, ablakok méretei; meddig garanciálisak?
 • Milyen foglalatú égők kellenek a lámpákhoz?
 • A WC-tartálynak Geberit, vagy Dömötör típusú töltőszelepe van? A csere módja
 • A falfesték színkódja
 • Vízkőmágnesek rögzítésének módja a cső anyagának figyelembe vételével (szemben vagy ellentétesen?)
 • Milyen elemmel működik a konyhai és a testanalizáló mérleg?
 • A páraelszívóhoz milyen szénszűrő való?
 • A porszívóhoz melyik HEPA szűrő kell?
 • A rolókhoz hol kaphatók tartozékok?
 • A fűkaszához hány mm-es damil szükséges? stb.

Ügyintézés szolgáltatókkal

E digitális notesz fő fejezeteit a Telefon, TV-műsor, Villany, Gáz, Víz, Internet, Webtárhely, Hulladékszállítás, Biztosító, stb. címszavak alkotják. Ezeken belül akár több szolgáltató is szerepelhet – mint például a telefonnál és a biztosítónál. Az egyes szolgáltatóknál bejegyeztem az ügyfélazonosítóimat és egyéb szükséges adatokat, például webcímeket és email címeket, ha van olyan, amelyen a mérőóra állását bejelenthetem. Fölvettem az adatok közé a reklamáláshoz szükséges telefonszámokat is, gondosan hozzátéve, milyen számot kell benyomni még, ha közvetlenül egy ügyintézővel szeretnék beszélni. A biztosítónál egyéb adatokat is följegyeztem. Az azonosítóm mellett rendelkezésre áll a szerződésszámom, amely nélkülözhetetlen információ a lakást érintő váratlan káreseményeknél is. Hasznos bejegyezni az általános telefonos rendelkezésre állás időszakát még. Szerepel még a noteszben baleseti kárbejelentés esetére egy olyan elektronikus cím, ahová a postai út helyett a kitöltött adatlap és egyéb, beszkennelt dokumentumok szintén küldhetők.

Ezeket a digitális noteszeket személyes jellegük miatt nem osztottam meg a jelenlévőkkel. Az elhangzottak alapján azonban mindenki elkészítheti saját, hasonló jellegű digitális kisokosait. Feltétlenül ajánlom, érdemes! A szoftver használatához pedig segíthet a Microsoft által készített oktatási anyag

Ezt a cikket régebben írtam, még a 2016. november 12-i klubtalálkozóról. Mindazonáltal a témája mindenképpen érdekes, ajánlom figyelmükbe! Legfőképpen azonban a saját, személyre szabott digitális kisokosok elkészítése az, ami igazán hasznos lehet Önnek.

Mi a véleménye erről?