eBeutalóról, eReceptekről és egészségvédelmi appokról a NetNagyi Klubban

Írta: Szilassi Andrea

  1. januári klubrendezvényünket az egészségügy modernizálási törekvései köré szerveztük, amely mindannyiunkat érint. Orvos vendégeink is voltak, köztük olyan személy is, aki maga is egy tesztelésre kijelölt intézményben dolgozik. Hozzászólásaikkal olykor megerősítették, máskor árnyalták az elhangzottakat. A szokásoshoz képest extra izgalmat jelentett, hogy röviddel a program kezdete előtt bejelentkezett az MTV, és élő adásban közvetítettek néhány percben a rendezvényről.

A fejléc-kép forrása: https://www.cs.purdue.edu

Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér

Elsőként a nemrégiben széles körben bevezetett EESZT  ismertetésére került sor, amelynek tesztelése 2015 óta zajlik néhány intézményben. 2017 áprilisában már teljes körűen bevezetésre került, és vele az eRecept, az eBeutaló, az eProfil, továbbá az elektronikus csatornán lebonyolítandó távkonzílium.   Reméljük, hogy mind az egészségügyi dolgozók, mind a páciensek megelégedésére. Ennek lényege, hogy egységesíteni, egyszerűsíteni és gyorsítani fogják az intézmények közti kommunikációt, adatcserét. Az esetleírások, röntgenfelvételek, zárójelentések, leletek az EESZT rendszerben egy biztonságos digitális téren belül mozognak, közvetlenül az egészségügy saját hálózatán belül. A kezelőorvos megismerheti a beteg részletes kórtörténetét, az alkalmazott terápiákat és vizsgálati eredményeit. Akár konzultálhat is online a páciens előző kezelőorvosával. Ettől egyrészt gyorsabb és pontosabb diagnózist remélnek, másrészt nem lesz szükség többé arra, hogy egy beteg kilométereket utazva, papíron, filmen vagy CD-n juttassa el leleteit szakorvosának.

 

A kiépülő rendszer természetesen képes lesz befogadni az archív anyagokat is, integrálva a beteg kórtörténetéhez a friss adatokat. A leletek, terápiák, gyógyszerek TAJ-szám alapján kérdezhetők le mind az állampolgárok, mind az egészségügyi dolgozók számára. A lakosság ezt az ügyfélkapun történő belépést követően teheti meg az alábbi webhelyen. A rendszer sajátossága még, hogy képes integrálni valamennyi jelenleg használatos háziorvosi és gyógyszertári szoftvert. Az aktuális gyakorlatban ugyanis hét különböző szoftver használatos, amelyek egymással nem kompatibilisek. Az új informatikai rendszer befogadja mindegyikből az adatokat, és konvertálja azokat az egységesített adatformátumokra.

 

Már elérhető a lakossági információs portál itt: https://www.eeszt.gov.hu


Az hozzáférés azonban  személyes adatok megadásához kötött. Első lépésben az ügyfélkapus belépési adatokra, második lépésben pedig a TAJ-szám megadására van szükség.

Az eProfil rendszer különösen sürgős esetekben hasznos a mentősök és a betegek számára. Ebben a fontos és ritkán változó adatokat tartják nyilván a páciensekről, mint például a vércsoport, krónikus betegségek, gyógyszerérzékenység. A legfontosabb változás ezzel kapcsolatban, hogy már a mentőautóban hozzájuthat ezekhez a létfontosságú adatokhoz az orvos, miközben a beteg felé halad a mentővel.

Az eRecept azon túl, hogy elektronikus úton jut el orvostól a páciensen át a gyógyszerészig – hasznos információkkal szolgál még a betegellátásban érintett intézmények és döntéshozók számára. A beteg számára előny, hogy orvosa tisztában lehet mindenféle egyéb, szedett gyógyszereivel, és ez segít elkerülni a gyógyszerek káros interakcióiból fakadó problémákat, vagyis a nem megfelelő gyógyszerfelírásokat. Nem utolsó sorban pedig, papír helyett akár okostelefonján keresztül is viheti a beteg a patikába az orvos által felírt recepteket, ezért mindig kéznél lehet, amikor patika közelében járunk.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér része lesz még az eBeutaló és a Távkonzílium is. Ezzel kapcsolatban alapfeltétel megteremteni a biztonságos digitális teret az adatátvitel számára, és létrehozni a hozzáférésben érintettek számára a személyre szabott jogosultságokat. Emellett a szélessávú hálózatok fejlesztése szintén kulcsfontosságú. A rendszer azt is lehetővé teszi, hogy az egészségügyi szolgáltatók szabad kapacitásai láthatóak legyenek a jogosultsággal rendelkező számára. Az orvos betegének CT vizsgálatra utalásakor már időpontot is foglalhat a legközelebbi időpontra és helyre.

A digitális önrendelkezés fontos szempont volt a fejlesztéseknél. Ez az informatikai rendszer az elektronikus információbiztonságról szóló törvény szerint 5-ös biztonsági osztályba sorolt. Ez azt jelenti, hogy biztosítani kell, hogy ne történhessen jogosulatlan hozzáférés a személyes adatokhoz. A rendszer minden eseményt naplóz, rögzítve a hozzáférés idejét, sikerességét és a felhasználó adatait, valamint a lekérdezett egészségügyi dokumentumot. Fontos tudni azt is, hogy állampolgárként rendelkezhetünk az ügyfélkapun keresztül személyes adataink láthatóságáról. Módunkban áll rendelkezni a tekintetben, hogy milyen hozzáférési jogosultságot engedünk a különféle egészségügyi szakembereknek a velünk kapcsolatos ügyiratokba. Belépve az EESZT webhelyére lekérdezhetjük az is, hogy ki, mikor nyert betekintést valamilyen betegellátással kapcsolatos személyes dokumentumunkba.


Modern eszközök az egészségvédelemben. Az ábra forrása: http://vignetcorp.com 

Korunk egészségügyének változásai (egy állampolgár nézőpontjából)

  • A technikai, informatikai eszközök piacán széleskörű és gyors innováció tapasztalható, ugyanakkor az árak csökkenő tendenciát mutatnak – részben az olcsó, háromdimenziós nyomtatásnak köszönhetően.
  • A szoftverek piacán egyre több az okostelefonokon futtatható applikáció. Ezek az okostelefonok / mini számítógépek szinte mindig a tulajdonosuknál vannak, ezért rengeteg adatot képesek gyűjteni és rögzíteni használójuk szokásairól, életmódjáról. A komputer egy jó alkalmazással társítva kiválóan képes az nyert adatokból következtetéseket feltárni. Ez ugyan nem helyettesíti az orvosi szaktudást és diagnózist, de az adatgyűjtés eredménye jó szolgálatot tesz mind a beteg, mind pedig kezelőorvosa számára.
  • Hasznos kiegészítők kaphatók, amelyeket az okostelefonhoz vagy laptophoz csatlakoztatva egészségügyi méréseket tudunk végezni – akár otthonainkban pl. EKG-, vércukor- és látásvizsgálathoz.
  • Hálózatosodás – az informatikai rendszerek összekapcsolása egyre nagyobb méreteket ölt. Ezzel egyre több információt szolgáltat a polgár önmagáról az közigazgatás felé. A nagytömegű adatok hatékony elemzése, az eredmények feldolgozása ugyanakkor igen nagy feladat az állam számára.

Egészségvédelmi appok

Az előadáshoz készült, és a program végén a vendégekkel megosztott OneNote digitális jegyzetfüzet tartalmazott még aktuális, érdekes és hasznos információkat honlapokról és eGov hírlevelekből, továbbá applikáció-ajánlatokat. Néhányat csak röviden érintettünk, mivel pár éve már voltak napirenden. (Pl.: Házipatika Betegséglexikon, Webbeteg, Elsősegély, Vigyázunk Rád! − nőknek szánt onkológiai kisokos, Kell a dohány? − dohányzásról leszokni kívánók számára, stb.) Részletesebben is szó esett a Betegéletút, a Menta, a Laborom, a HealtVault és az iGyógytorna appokról, és még pár fitness alkalmazásról.

Sokféle olyan applikáció van, amely lépésszámláló, és a fizikai aktivitásunkat követi, méri. Ezeket okostelefonon és okosórán keresztül is használhatjuk. A napi aktivitás figyelése segít a helyes erőnlét, testtömeg megtartásában.

A Laborom applikációt sokoldalúan hasznosíthatjuk, amint az az alábbi videóból is kiderül: https://youtu.be/XNvxezFbTLw

Különös az egészségvédelmi appok sorában a Betegéletút nevű alkalmazás, amely vények és ellátási adatok lekérdezésére lett kifejlesztve. Nem található meg a Google Play webáruházban, amely önmagában jelzés értékű, de egy népszerűsített linken, az Invito honlapjáról letölthető androidos és iOs-es eszközökre. A telepítést követően azonban az én készülékemen az Avast védelem azonnal jelzett. Veszélyes szoftvernek minősítette, használatát nem tanácsolta. A többit viszont érdemes letölteni és megismerni, mert széleskörűen hasznosíthatók.

Otthon végezhető gyógytorna gyakorlatok Kemenesné Rácz Judit gyógytornász ajánlatából. Sajnos egyelőre csak az Apple webáruházából tölthető le, a Google és a Microsoft okostelefonjai számára elérhetetlen.

A www.webbeteg.hu  egy orvos csoport által működtetett webhely, amely 4 év alatt négyszer vitte el az Év honlapja díjat a webhelyek versenyében. Orvos válaszol rovatában közel 100 szakorvos, pszichológus és jogász szakértő áll rendelkezésre az ingyenes tanácsadáshoz. Elmondható tehát, hogy ez a portál az egészségügyi ismeretterjesztés hiteles és elismert forrása, fóruma. Ízelítő a webhely tartalmából: gyakran frissülő ismeretterjesztő cikkek, betegséglexikon, tünetellenőrző, kalkulátorok, térképes egészségügyi szolgáltatáskereső az egész ország területére, patikák, defibrillátort tartó helyek , stb.

Webbeteg app 

 

Az alkalmazásban a honlap cikkeit internetkapcsolat alatt tudjuk olvasni, más részek viszont offline is elérhetők. A hírfolyam érdeklődési kör szerint testreszabható. Megjelölhet-jük kedvencként a fontos tartalmúnak ítélt cikkeket, hogy később bármikor, könnyedén elővehessük ismét azokat.

Tünetellenőrző menüjében testtájanként megjelölve kaphatunk információkat, hogy az adott területen milyen típusú rendellenes működés, probléma fordulhat elő. A választások során egyre közelebb kerülünk panaszaink kiváltó okához. Lehetséges további tüneteket is beírni az alkalmazásba. A folyamat végén eljutunk a lehetséges betegség megnevezéséig. Internetkapcsolatban elérhető a betegségre vonatkozó átfogó ismertetés. Találunk még egészségügyi kalkulátorokat is, aminek megadva bizonyos személyes adatainkat – kiszámolja és értékeli az eredményeinket.

Kalkulátorai: BMI testtömeg index, testzsírszázalék, BMR alapanyagcsere, optimális vérnyomás, pulzusszám és pulzushatár, energiaszükséglet, energiafelhasználás. Hasznos rovata még ennek az alkalmazásnak a bevezetőben már említett Orvos válaszol rovat.

Elsősegély app

 

 

Amint az a honlapon olvasható, a lakosság 80 %-a már részt vett élete során valamilyen elsősegélynyújtó tanfolyamon, de éles helyzetben csupán 18 % képes és mer azonnal beavatkozni. Már pedig a gyors és megfelelő segítségnyújtás sok életet tudna megmenteni!

Ezt az alkalmazást az Országos Mentőszolgálat munkatársaival együttműködve fejlesztették ki kettős céllal. Egyrészt egy könnyen elsajátítható elsősegély-nyújtási tananyagot kívántak adni vészhelyzetekre. Másrészt gyors és adekvát segítséget szerettek volna biztosítani a mentők megérkezéséig. És itt van a nagy különbség a számítógépes és a telefonos felhasználás között! A telefon kicsi és könnyű, velünk lehet szinte mindenhol, így az esetleges baleseti helyszíneken is. Ha tudjuk, mi történhetett, a Helyzetek menü segít a következő opciókkal:

Szívinfarktus, stroke, vérzés, sérülés, csonttörés, égés, mérgezés, vegyszeres sérülés, áramütés, szemsérülés, fulladás, légúti problémák, ájulás, hőártalmak, roham és görcs, cukorbetegség, harapás és csípés, allergiás reakció.

Ha nem tudjuk eldönteni, mi lehet a probléma forrása, egy linket megérintve azonnal hívhatjuk a mentőket. A diagnosztika segíthet azonban ilyen helyzetekben is.  Amennyiben sikerült eldöntenünk, milyen eredetű a baj, az érintéses menüválasztás nyomán alkalmazható tanácsokat olvashatunk röviden, majd további kérdéseken át közelítünk a pontos diagnózishoz. Az alkalmazás nagyszerűsége részben ebben rejlik! Egyszerre csak kevés, de lényeges információk jól áttekinthető felületen − a segélyhívó telefonálást is beépítve. A feltett kérdések pedig rövidek, számuk maximum három. Ennek köszönhetően erős izgalmi állapotban is képes lehet egy ember átgondolni az olvasottakat, és ujjával megérinteni a megfelelő cselekvési ajánlatot. Minden ablakban rendelkezésre áll egyébként a segélyhívás lehetősége, ha valaki nem lenne képes mérlegelni az információk tartalmát.

Ez az alkalmazás tartalmaz még egy újraélesztő menüt. Ennek egyik opciójaként választható, hogy rendelkezésre áll a helyszínen defibrillátor. Amennyiben nincs, két eset van. Bekapcsolt GPS mellett egy defibrillátor-keresővel találhatunk újraélesztő készüléket a közelben. A leggyorsabb megoldás azonban ilyenkor az, ha a segítséget nyújtó azonnal maga lát hozzá az életveszély elhárításához. Elsőként a mellkas presszió bemutatása, alkalmazása következik. Ebben segít a program szakszerű tanácsokkal is, és a telefon sípoló hanggal,  ütemesen jelzi, milyen ritmusban szükséges a nyomásokat végezni. Második lépésben a mesterséges lélegeztetés ismertetése következik képpel is illusztrálva. Ezt követően el kell döntenünk, hogy rendeződött-e a beteg állapota, megszűnt-e az eszméletvesztés, vagy sem? Ez az okos kis program a telefonon keresztül lépésről lépésre nyújt segítséget egy baleset optimális kezelésére. Tartalmaz az applikáció még egy praktikus összeállítást egyéb hasznos lehetőségekből: Defibrillátor- és kórházkeresőt, diagnosztikát, Celerus-tesztet (tudásfelmérő elsősegélynyújtást igénylő helyzetekről), elsősegély videókat, általános tennivalók ismertetését.

 

Vigyázunk rád! App

Ez egy kifejezetten nőknek kifejlesztett onkológiai alkalmazás. Betegségekre vonatkozó tudástár, rizikófaktorok ismertetése, és a megelőzés érdekében javasolt tanácsok olvashatók három menüjében.

A rosszindulatú betegségek közül nem minden szerepel benne. Mellrák, méhnyakrák,  petefészek daganat és melanóma − ezekre vonatkozó betegségleírást találhatunk ebben a programban. Tájékozódhatunk a tünetekről, a betegség kialakulásáról és rizikófaktorairól, valamint az adott beteg életben maradási esélyeiről. Mindegyik betegségnél találunk még diagnosztizálást segítő menüt is. Prevenció menüjében szűrővizsgálati útmutatót, önvizsgálati és életmódbeli tanácsokat olvashatunk.

További, a Webbeteg portálhoz kapcsolódó két applikáció még a Súlypont és a Kell a dohány? Előbbi a tudatos diétát, illetve a fogyást és a súlytartást szolgálja, utóbbi pedig a dohányzásról való leszokásban nyújt segítséget. Valamennyi applikáció ingyen elérhető, letölthető.

Mi a véleménye erről?