Családi és baráti visszaemlékezések – hangfelvételkészítés StoryCorps alkalmazással

2018. november 26-án a fenti témával foglalkoztunk a NetNagyi Klub aktuális programján.  A közelgő karácsonyi ünnepek jó alkalmat teremtenek arra, hogy szeretteinkre, barátainkra többet és másként is gondoljunk. David Isay és a StoryCorps Alapítvány ehhez kitűnő ötletet kínál, a megvalósításhoz pedig sokoldalú eszköztárat bocsát rendelkezésünkre.

Az Amerikai Egyesült Államokban néhány év óta ilyentájt, a hálaadás időszakában zajlik egy interjúkészítő mozgalom fiatalok és idősek között – de persze egész évben, minden héten készülnek hangfelvételek. Az interjúk készítéséhez a technikai feltételeket is biztosítja Amerika szerte a nonprofit szervezet – immár 15 éve. 

Számítógéppel a böngészőn keresztül érhetjük el a webhelyet. Érdemes időt szánni áttekintésére, mert különleges emberi sorsokkal találkozhatunk. Olyan embereket ismerhetünk meg, akik megosztották életük fontos történéseit a külvilággal.  Vallanak életük útvesztőiről, sorsfordító eseményeikről. Ezek az emberek nagyon sokfélék: vannak családtagok, rokonok, barátok, ismerősök, de olyanok is, akiket a véletlen hozott össze valamikor. A történetek néha megrendítőek, máskor humorosak, de mindig tanulságosak. Elgondolkodtatnak bennünket arról, hányféle módon lehet a problémákat, konfliktusokat kezelni.

A programon levetítettük David Isay rövid előadását, amelyet a TED színpadán mondott el, amikor 2015-ben átvehette a TED díját.

Ez a díj tette lehetővé, hogy megszülethessen az okostelefonra letölthető a StoryCorps alkalmazás, amellyel kényelmesen, otthoni körülmények között is készíthetnek interjúkat az emberek. Az applikáció segítségével a felvétel készítését követően azonnal megoszthatják a résztvevők a hangfelvételt és közös fotót a külvilággal, és egyben feltölthetik a washingtoni Kongresszusi Könyvtár Folk Life Center gyűjteményébe.

Az okostelefon alkalmazás egy nagyszerű applikáció! Nemcsak rögzíthetjük vele a felvételt. Kiváló témákat, azon belül konkrét kérdéseket kínál beszélgetésre. Az előzetes felkészülés során előre bejelölhetjük a kérdések körét, ezáltal megtervezhetjük az interjú témakörét. A két beszélgető partner visszatekinthet múltjuk közös emlékeire, sorsfordító eseményekre, vagy akár azokra az időkre, amikor elváltak egymástól útjaik. A hangfelvételt egy közös fotó készítése zárja, majd a résztvevők döntése alapján feltölthető minden egyszerűen a Kongresszusi Könyvtár személyes történelem hangfelvétel-gyűjteményébe. Természetesen a résztvevők számára is rendelkezésre áll ez a digitális emlék mindörökre.

A klubprogramon áttekintettük, mi a teendő, ha szeretnénk letölteni az alkalmazást. Bemutattam a témaköreit, mivel a honlap angol nyelvű. Persze egy fordítóprogrammal is megoldható a fordítás. 

  • folytatása következik – 

 

Mi a véleménye erről?