15 éves a pécsi NET-Nagyik Egyesület

Írta: Szilassi Andrea

2019. november 15-én jubileumi összejövetelre gyűltek össze a pécsi egyesület tagjai. Ez a szervezet volt az, amelyik hazánkban elsőként alakult meg (és működik azóta is folyamatosan) az idősebb korosztály digitális ismereteinek fejlesztése érdekében. Erre a napra időzítve megjelent egy kiadvány is, amely részletesebben áttekinti az eltelt idő emlékeit. Letölthető itt

Az egyesületnek a pécsi VOKE (Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület) ad otthont, és biztosítja a technikai hátteret. Dr. Nemes Krisztina, az intézmény igazgatóhelyettese egyben a netnagyik egyesületének elnöke is. Munkáját a tagságból többen is segítik önkéntes munkával, kiemelten Kocsis Károlyné Erzsébet alelnök, továbbá Szerdahelyi Henrik és Vas Kálmán.

Kezdetben a számítógépes és internethasználattal kapcsolatos ismeretek átadása volt a cél a nyugdíjas korosztály számára. Ehhez az alapfeltételeket biztosította néhány pályázat, amelyeken számítógépparkot lehetett nyerni, továbbá a Kattints rá, Nagyi! program, amelyet a Budapesti Művelődési Központ koordinált és támogatott a fővároson kívüli településeken is. Ez utóbbi írott tanfolyami segédanyagot is biztosított a résztvevőknek, és lehetővé tette az ingyenes részvételt. Majd eltelt pár év, és már az egykori tanfolyami “diákok” ösztönözték a VOKE vezetését arra, hogy a tanfolyamokon túl fűzzék szorosabbá kapcsolataikat, tegyék rendszeresebbé találkozásaikat. Ennek következtében alakult meg az egyesület 2004. február 13-án. Dr. Nemes Krisztina a következő gondolatokat idézte az alakuló év dokumentumából egy, a jubileum idejére megjelent kiadványban:  “Fontosnak érezzük, hogy a nyugdíjas korosztály számára egy olyan világot hozzunk közel, amitől eddig el voltak zárva”.

Az egyik alapító tag és alelnök, Kocsis Károlyné előadásprezentációja is áttekintést ad az eltelt időszak szép emlékeiből és eseményeiből. A prezentáció a november 15-i eseményre készült. Az előadás pdf-ben: letöltés 

Mind az alakuló ülést, mind a jubileumi eseményt megtisztelte jelenlétével az akkori informatikai és hírközlési miniszter: dr. Kovács Kálmán, aki jelenleg a BME Innovációs és Tudásközpontjának igazgatója. Tőle az alábbi gondolatokat idézzük a kiadványból: “Nem igaz, hogy a nyugdíjasokat nem érdekli az internet… hogy nem akarnak ebbe belekapcsolódni … igenis a nyugdíjas társadalom a leginkább érdeklődő, és nagyon kitartó. … Azt gondolom, hogy minden ember számára addig boldog az élet, ameddig van haszna az életnek.”

Dr. Nemes Krisztina 2014. május 29-én beszél az egyesület szakmai konferenciáján, melyet Szépkorúak a világhálón címmel rendeztek.

Az egyesület az információs írástudás megszerzésén és terjesztésén túl kirándulásokat, kulturális programokat és szakmai tanácskozásokat is szervezett tagjai számára. Rendszeres kapcsolatot ápolnak a budapesti EzüstNet Egyesülettel. Időről időre részt vesznek közös kirándulásokon, és egymás kiemelt programjain. Az egyesület több alkalommal is elismerést vehetett át értékes, közösséget teremtő és szolgáló munkájáért.

Ezúton is gratulálunk a pécsi netnagyiknak e szép évforduló alkalmából!


 

Mi a véleménye erről?