Okosóra vs. okoskarkötő?

Írta: Szilassi Andrea

Ezt a témát tűztük napirendre februári klubprogramunkon. Ezzel több célunk is volt. Egyrészt fontosnak vélem, hogy eloszlassunk néhány közkeletű félreértést e két okoseszközzel kapcsolatban, másrészt pedig érdemes lenne beszélni a használat előnyeiről, hátrányairól. Nem utolsó sorban pedig szeretnénk teret adni a személyes jó tapasztalatok elhangzásának a megjelent vendégek részéről is! Ezek középkorú és idős emberek számára egyaránt értékesek lehetnek. Megtekintünk még egy interjút egy 80 év feletti asszonnyal, aki elmondja a videóban, milyen gyakorlati segítséget jelentenek számára ezek az eszközök.

Érdemes tehát tisztázni, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az okoskarkötők és az okosórák. A webáruházak viselhető okoseszközeinek alapos mustrája, a kitartó tájékozódás sem ad elegendő információt minden értékes tulajdonságról. A magam részéről megfigyeltem, hogy az általam használt okoskarkötő szoftverje (pontosabban firmware-je) a vásárlás kezdete óta is frissült, új funkciókkal kiegészülve. Az újdonságokról pedig nem található információ a webáruházak termékismertetéseiben.

Okoskarkötő vs. okosóra?

Az összehasonlítás azért is hasznos lehet, hiszen a legtöbb ember – jó esetben is – csak a saját okoseszközét ismeri alaposan, ez pedig nem biztos, hogy elengedő tudást jelent. Aki pedig az egyikkel már rendelkezik, azzal elégedett, az nem valószínű, hogy vásárol magának a másik típusból is. Aki pedig még csak fontolgatja valamelyik beszerzését, azt nemcsak a bőséges választék ejti zavarba. Hiszen egy okoskarkötőre is elmondható, hogy időmérő eszköz is egyben, sőt mi több, ébresztésre, vagy stopperóraként is használható, szívritmust és alvást figyel, stb. Akkor ezt miért nem nevezik szintén okosórának? Vagy itt egy másik félreértés: Vannak, akik azt feltételezik, hogy az okosóra azért értékesebb, mert sokkal többet tud, ezért jóval hasznosabb, mint “szegény rokona”. Ez a következtetés bizony nagy tévedés!

Hogy melyik eszköz-tulajdonság jelenthet értéket számunkra, és melyik inkább hátrányt, ez kizárólag a saját igényeinktől, életmódunktól függ, és nem a gyárilag beépített tulajdonságoktól, még kevésbé az eszköz árától. Vagyis egy adott személy számára lehet értékesebb egy olcsóbb okoskarkötő, mint egy méregdrága okosóra.

Az okosórákról

Természetesen nem vitatom, hogy egy okosóra jóval több szenzorral és gazdagabb funkcionalitással rendelkezik, ebből adódóan többféle dologra is alkalmas. Típustól függően ilyen tulajdonságok lehetnek például: telefonálás az órán keresztül, zenehallgatás, telefon zenetárának vezérlése, EKG vizsgálat, fényképezés funkció, képnézegetés, alvás- és aktivitás figyelés, lopás elleni védelem, stb. Csakhogy a lehetséges funkciók nem mindegyike jelent igazán értéket egy használó számára, hiszen ezek jelentős részére az okostelefon is alkalmas. Ezt pedig továbbra is használni akarjuk, ezért is hordjuk mindenhová magunkkal.

És ott van a mérleg másik oldalán a hátrányuk: a sokoldalú funkcionalitás rövid üzemelési idővel társul. Ezért gyakori feltöltéseket igényel, másrészt a ráfröccsenő víztől óvni kell őket, mert károsodhatnak.

Találkoztam olyan okosóra reklámmal, amelynek alapos áttanulmányozása után mindössze 6 órás üzemelési időt találtam a leírásában! Még az oly népszerű iWatch is naponta igényli a feltöltését, különben nem működik. A szenzorait pedig nem lehet kikapcsolni, amivel energiatakarékosságot érhetnénk el. A víztől való védelmet pedig nem is olyan könnyű mindig biztosítani, ha a napi kézmosások gyakoriságára, vagy a mosogatásokra gondolunk. Ezek a hátrányos tulajdonságok jelenthetik azt, hogy nem mindenkinek érdemes okosórát vásárolnia magának! Nem mellékes az sem, hogy az iWatch csak iPhone-nal működik együtt, másféle okostelefonnal nem. Megnéztük még a Q8 okosóra funkcióit is, amely 10 napig is bírja egyetlen feltöltéssel, és az ára sem olyan magas.

Számos történet kering az interneten arról, hogy életmentőnek bizonyult az Apple cég által gyártott iWatch azzal, hogy EKG vizsgálata megmutatta viselőjének szívproblémáját.

Az okoskarkötőkről

Mint fentebb már szóba került, egy okoskarkötő is óra a maga nemében, még ha nem is nevezhető okosórának. Típustól és gyártótól függően sokféle funkcióval rendelkezik: például alvásfigyelés és elemzés, ébresztés, aktivitáskövetés, amely nemcsak lépésszámlálást, hanem az edzések alatti szívritmust is figyeli. Ezekről részletes elemzést olvashatunk telefonunkon a szinkronizálást követően. Van olyan okoskarkötő, amely képes folyamatosan figyelni szívverésünket, és akár riasztást küldeni ismerős személynek a telefonon keresztül. De alkalmanként megmérhetjük ezt akkor is, ha nem kapcsoljuk be a folyamatos figyelést. Hosszabb tétlenség esetén is küldhetünk némelyikkel figyelmeztető jelzést ismerőseinknek. Akár az sms-ek és telefonhívások érkezését is jelezheti a karkötő, bár beszélgetésre már nem alkalmas. Jelzi egy megadott településre a helyi időjárást, vagy ha bekapcsoljuk a telefonon a GPS-t, akkor az aktuális helyre vonatkozóan mutatja meg. Sőt mi több, figyelmeztetéseket küld a karkötőre viharok és egyéb, rendkívüli időjárási helyzetekről a magyar Meteorológiai Szolgálat hivatalos jelzései alapján.

Feltétlen előnyük az okosórákkal szemben, hogy jóval hosszabb üzemelési idővel használhatók. Némelyiküket (gyártótól, típustól függően) akár úszásnál, fürdésnél sem kell levenni, mert 50 méterig vízállóak. Vagyis a kevesebb szenzor és kisebb funkcionalitás hozzájárul a hosszabb üzemelési időhöz. A saját karkötőm egy hónapig bírja egy töltéssel, mert nincs bekapcsolva a folyamatos szinkronizálás, és a telefonhívások, sms-ek kezelését sem állítottam be, csak kipróbáltam. Ezzel meghosszabbítom az akkumulátor üzemelési idejét. Van olyan karkötő is, amely ennél is tovább, egy teljes évig működtethető egy gombelemmel.

Ez a Xiaomi MiBand 3 karkötő megmutatja, milyen magasra szökött fel a vérnyomásunk az edzés alatt, hogyan alakult oxigénfelvételünk ezalatt, és végül: milyen pulzuszónákat érintett a teljesítményünk. Új funkció ennél az eszköznél, hogy okoscipő adatait is képes fogadni és elemezni.

Könnyű belátni, hogy azok számára, akik nem akarnak az eszközök rabjaivá válni, hanem csak használnák azokat – kényelmesebb megoldást jelenthet egy okoskarkötő az okosóránál. Ugyanakkor élvezhetik az aktivitáskövetés, alvásfigyelés előnyös szolgáltatásait egyéb hasznos funkciók mellett.

Amikor a kiemelt cél a biztonság

Tudom, hogy a klubtagok közül többen is használnak ilyen viselhető okoseszközt. A továbbiakban bemutattunk egy interjút, amelyet az egyik klubtaggal, Kovács Judittal készített unokaöccse. Tanulságos volt meghallgatni személyes tapasztalatait mind az okoskarkötő, mind az okosóra (iWatch) viselése kapcsán. A videó megtekintése után felhívtuk telefonon Juditot, és a megjelentek kérdéseket tehettek fel hozzá a látottakkal kapcsolatban. Ennek kapcsán kiderült, hogy nincs mindig a kezén mindkét eszköz. (Ezért is nem tudott elesésekor riasztást küldeni.) Az okoskarkötőt este odakészíti az ágyához, hogy kéznél legyen szükség esetén. Az iWatch okosórát pedig napközben viseli. Elmondta még azt is, hogy a karkötős riasztás esetén nem kell okvetlenül odamenni a beltéri egységhez, mert a lakás bármely pontjáról működik a kommunikáció. Beszélt még egyéb érdekes dolgokról is.

Elhangoztak más kérdések is a program végén, ezek megválaszolására is sort kerítettünk. Szó esett arról, hogy mit tehetünk, ha tájékozatlanok vagyunk az ajándékba kapott okoseszköz használata, funkciói kapcsán. Mivel a használati útmutatók általában nagyon tömörek, apró betűsek, érdemes bevetni az internetes keresést a tájékozódáshoz. Persze ehhez pontosan ismerni kell, milyen gyártó milyen modellszámú termékéről van szó. Ezt azonban megtaláljuk a csomagoláson is. Egy webes keresés adhat videós használati útmutatót is a szöveges mellett.

Felmerült még az a kérdés is, hogy vakok és gyengén látók számára és készülnek-e ilyen eszközök. Csináltunk egy online keresést, és találtunk egy Braille írással tájékoztató okosórát, amely több, mint 30 funkcióval képes tájékoztatni hozzáértő vak viselőjét. Egy másik keresés lefuttatásával gyengén látók számára néztünk okosórákat. Találtunk is olyat, amely nagy számokat és betűket alkalmaz, ára is elfogadható, tehát használható lenne a romló látású emberek számára.

Pillanatképek a programról:

Cikkajánló a témához kapcsolódóan még:

Szenzorok és okoskarkötők az idősek védelmében

Mi a véleménye erről?