Chen San-yuan, a Pokemon-rajongó nagyapa

Írta: Szilassi Andrea. Kiemelt kép forrása: https://eoindm.com/

A digitális világ játékait leginkább a gyermekekhez, fiatalokhoz, és a soha fel nem növő felnőttekhez társítjuk. Egy másik sztereotípia szerint  idős korban már képtelenség a “multitasking üzemmód” alkalmazása,  a több szálon történő figyelés. Az is közkeletű vélekedés, hogy az öregedéssel reflexeink lelassulnak, ami kifejezetten gátolja, és nem segíti a videójátékok használatának elsajátítását, használatát.

Lehet, hogy a kevés kivétel egyike Chen San-yuan, egy tajvani 71 éves úriember. A Gamerant.com honlapon olvastam róla, történetét megosztom honlapom olvasóival.

Pokemon Grandpa – ahogy becézik – amint azt sejteni lehet, a Pokemon Go játékba szeretett bele. Aki nem ismerné ezt a népszerű szerepjátékot, – amelyet a Nianti Labs fejlesztett ki – annak álljon itt erről egy rövid összefoglaló: A háttértörténetet a Pokémon anime sorozat története adja. A játékban komoly szerep jut a valóságnak, hiszen a Google Map térképen követhető valóságos helyeken zajlik a kutatás. Ugyanakkor a kiterjesztett valóság is része a játéknak, amely a telefonon keresztül, az alkalmazást megnyitva, a virtuális térben nyilvánul meg. A cél, hogy a játékosok minél több vadon élő szörnyecskét  gyűjtsenek be trófeaként – másokkal versenyezve,  minél többet megkaparintva előlük.

A kép forrása: https://www.einerd.com.br/ 

De térjünk vissza a Tajpejben élő Pokemon papához! Eleinte ő is, mint annyian, csupán egy telefonnal kezdte. Rövidesen már hárommal játszott egyszerre – a nagyobb nyerési esélyek érdekében. Majd szenvedélyes játékossá vált, és jelenleg már 21 telefonnal játszik egyszerre. Ehhez kerékpárjára egy speciális szerkezetet kellett erősítenie. A 21 telefonhoz 21 különböző Pokemon Go fiókot regisztrált. (Nem tudom, ennyi identitást lehetséges-e elkülöníteni és észben tartani?) Habár találtam olyan képet is az interneten, ahol már 45 telefonnal volt felszerelve a játékhoz. Naponta 6-7 órán át játszik – néha éjszaka is.  Az alábbi videón láthatjuk őt “akcióban”. 

Tény, hogy ez a szórakozás meglehetősen drága, de bizonyára megéri neki, ha pénzt is ennyi időt áldoz rá nap mint nap, immár hosszabb ideje. A hozzáértők szerint a Pokemon Go nagy nemzetközi sikerének, népszerűségének fő oka, hogy a valódi és kiterjesztett valóság ötvözése izgalmas játékokat és versengést eredményez, ugyanakkor nem igényel komolyabb technikai tudást használójától.

 

Mi a véleménye erről?