Hamako Mori, a 90 éves gamer nagymama

Írta: Szilassi Andrea. Kiemelt kép forrása: https://multianime.com.mx/

Előző cikkemben Chen San-yuanról, a 71 éves Pokemon Go rajongóról írtam. Ezúttal egy másik digitális nagyit, a 90 éves japán Hamako Morit mutatom be, aki  hozzá hasonlóan elkötelezett híve a digitális  játékoknak, amelyet leginkább a fiatalok időtöltésének tartanak.

Közel 40 éve, hogy beleszeretett a videójátékokba, amelyek azóta is mindennapos tevékenységet jelentenek számára. 2019-ben interjút készített vele a Gamespark, egy japán internetes újság. Ezt lefordította Kotaku a Gamerant.com számára, és ebből idéznék néhány részletet. 

40 év igen hosszú idő egy ember életében. Számtalan játék adott időtöltést számára ez idő alatt. Csak a jelenlegi kedvencekből idézek néhányat: Battlefield, Grand Theft Auto 5, Borderlands 3. Elder Scrolls 5.  Gamer Grandma  önálló YouTube csatornája is természetesen kizárólag a játékokról szól. Habár ezek a játékok gyors tempójúak, de ez nem akadályozza őt semmiben, hiszen hozzászokott már. Az sem riasztja vissza, hogy e játékok gyakran erőszakosak, hiszen azért ez mégsem valóság. Mivel az idők során profi játékossá vált (digitális bevándorló létére), tanácsokat is ad társainak, akik mind-mind fiatalabban nála (és sokuk digitális bennszülött).  Néhány gondolatot idéznék tőle:

  • Sohasem túl késő játszani!
  • Ha videójátékokkal játszol, elkerül a demencia!
  • A játék még idősödve is csodálatos érzés, amelyet az öregedés nem korlátoz úgy, mint a sportolást, vagy a divatos öltözködést.

Az ő tapasztalataitól függetlenül, tudományos kutatások is bizonyították, hogy az időskori leépülés legfőbb és legolcsóbb ellenszere, ha agyunkat folyamatosan tréningeztetjük, vagyis új és újabb feladatok elé állítjuk. Ehhez pedig valóban számos lehetőséget kínál a digitális világ.

 

 

Mi a véleménye erről?