Cool túra az építészet világában – Internet Fiesta 2020

Írta: Szilassi Andrea

Idén márciusban 5 napon át ismét online információkereső vetélkedőre hívtuk a vállalkozó kedvű embereket kortól, nemtől, lakóhelytől függetlenül. Ez volt immár a negyedik online vetélkedőnk a Fiesta idejére időzítve – mindig más-más témakörben. A feladatok számítógéppel, tablettel, vagy okostelefonnal is megoldhatók voltak. A vetélkedő feladatlapját ezúttal is a Redmenta webhely online alkalmazásával készítettem.

Mivel a járványhelyzet következtében az iskolai oktatás áttevődött a digitális térbe, ezért komoly aggodalmat jelentett számomra, hogy nem lesznek-e túlterheltek a Redmenta szerverei, működik-e rendben a hozzáférés az előre elkészített feladatlaphoz a megadott időben. Szerencsére félelmeim alaptalannak bizonyultak.

Big Basket – így is nevezik a hétemeletes newarki Longaberger házat Ohio állam Newark településén. A kép forrása: https://www.onlyinyourstate.com

A vetélkedő anyagának összeállításánál arra törekedtem, hogy egyszerűen, röviden megfogalmazott, ugyanakkor érdekes kutatni valót adjunk a résztvevőknek – könnyebb és nehezebb feladatokat egyaránt kínálva. Az építészet hálás témakör – bőséges forrást jelentett a feladatok összeállításánál. Bekerült a feladatlapba az indiai Taj Mahal és a mianmari ősi település, Bagan, melyet tízezer templom völgyének is neveznek. Valószínűleg az amerikai Longaberger ház helyszínének felkutatásával tölthették a legtöbb időt el a versenyzők. Nyomába eredtek még az internet szárnyain a Hundertwasser-féle Waldspiralnak, valamint Wincent Callebaut Agora Garden toronyházának is. Egyszerűbb feladatot jelentett felismerni, milyen anyagból készült Elora Hardynak a képen látható iskolája (bambusz). Természetesen könyvtárról is készült feladat. Nem hagyhattuk ki Los Angeles közkönyvtárát, melynek falai kívülről könyvespolcot formálnak. A különleges épületek mellett hidak és felhőkarcolók utáni kutatásra is kellett időt szánni.

A magdeburgi vizihíd is okozott némi fejtörést, milyen típusú híd valójában a felkínált 4 lehetőségből. A kép forrása: https://bridge-builder.ru

 

Mindazonáltal a beérkezett válaszok alapján egyik feladat sem bizonyult túl nehéznek: 169-ből 25 résztvevő küldött be hibátlan megfejtést; további 17 versenyző csupán 1 vagy 2 pontot veszített.

Az idei részvétel minden várakozásunkat felülmúlta! Bizonyára a járványhelyzet miatti digitális oktatásra való átállás is hozzájárult ehhez. Honlapjainkról 623 alkalommal töltötték le az eseménnyel kapcsolatos plakátot és információs oldalt. A közösségi médiában ezek 223 megosztást eredményeztek. Komárom-Esztergom megyéből versenyeztek Tatabánya, Tarján, Súr, Héreg, Tardos, Pilismarót, Vértestolna, Szákszend, Gyermely, Ete, Bajna, Tokodaltáró, Tata, Csép, Kömlőd és Dunaszentmiklós településekről. Megyénk határain túlról is érkeztek kitöltések: Hajdúszoboszló, Pécs, Hajdúszovát, Nádudvar, Kaba, Derecske, Püspökladány, Földes, Ebes és Letenye településekről. Tudomásunk van arról is, hogy iskolai osztályok és tanáraik is nekigyűrkőztek az online feladatlapnak; így például Hajdúszoboszlón és Tarjánban tették sokan.

A megoldásokat tartalmazó feladatlap pdf-ben letölthető a fenti linken.

Agora Garden Tajpejben. 23 ezer fa és cserje borítja be, ennek okán széndioxid-elnyelő a létesítmény. A kép forrása: https://www.standaard.be/

Március 27-én, a vetélkedő lezárulta utáni napon megnézhették a résztvevők (saját fiókjukon keresztül), hogy milyen eredményesen dolgoztak. Könyvtárunk pedig már ezen a napon eredményt hirdetett – köszönhetően a Redmentának, amely a javításokat – pontozásokat rendkívüli módon megkönnyítette, gyorsította.

A várakozáson felüli részvétel egyben azt is eredményezte, hogy az előre megrendelt ajándékokból (mobil töltők, Bluetooth fülhallgatók, szelfi botok, laptoplámpák, olvasónagyítók) kevesebb állt rendelkezésre, mint amennyit eredetileg szétosztottunk volna. Maximálisan 33 pontot lehetett elérni. Ajándékot kaptak azok, akik legalább 31 pontot értek el – ők 42-en voltak. A díjakat a JAMK Megyei Ellátási és Módszertani Osztálya finanszírozta. Fábián Ildikó osztályvezető személyesen csomagolta a nyereményeket, amelyeket postán juttattunk el a boldog nyerteseknek, és húsvét előtt megérkeztek mindenkihez.

 

 

Mi a véleménye erről?