Családtörténeti kutatások és családfakészítés 2.

Írta: Szilassi Andrea

A téma folytatásában azokról az online és digitális forrásokról írok, amelyeket jómagam ajánlok az ezzel foglalkozó érdeklődőknek. A cikk első részében olyan sablonokra, szoftverekre hívom fel a figyelmet, amelyek felhasználásával látványos családfát készíthet az, aki már rendelkezik elegendő adattal és fényképpel. Azoknak is ajánlható még ez a megoldás, akik túl bonyolultnak tartják a regisztrációt és az online szerkesztést egy komplexebb szolgáltatásokat nyújtó webhelyen.  Szó esik még az internetes kutatás nehézségeiről is, majd ajánlok néhány hasznos honlapot, kiemelve a nagy családtörténeti webhelyeket, ahol sokféle szolgáltatás érhető el a regisztrált felhasználók számára. Ennek során kitérek az ingyenes és előfizetéses használat előnyeire és hátrányaira is. Végül a  DNS vizsgálattal megismerhető, etnikai eredetre vonatkozó információk körével zárul a cikk.

Hipertextes tartalomjegyzék:

A kép forrása: www.vamosrayos.com

Családfa ötletek azoknak, akik már rendelkeznek elég adattal 

Amikor elég sok információ áll rendelkezésünkre, olyankor különösen fontos, hogy minden rendszerezve legyen. Hiszen csak így lehet eligazodni a nevek és rokoni kapcsolatok  bonyolult hálózatában.  Vannak, akik már rendelkeznek elegendő adattal és fotóval egy családfa összeállításához. Az ő számukra nyitott a lehetőség ebből egy látványos gyűjteményt létrehozni, amely lehet digitális, nyomtatható, vagy akár kézzel rajzolt, esetleg papírra, vagy falra festett családfa.

Vannak olyan webhelyek, ahol ezt a munkát megrendelhetjük és elvégzik helyettünk, de természetesen ennek ára van. Különféle művészi stílusú, nyomtatott posztereket is készíttethetünk ilyen módon, amellyel lakásunkat díszíthetjük, hangulatosabbá tehetjük. Az óriási fotótapéták mellett ügyes kezű, amatőr vagy profi festők alkotásai is ábrázolhatnak családfát, amelyeket bekeretezett képekkel kombinálhatunk – szintén otthonunkban.  Vamos Rayas honlapján láthatunk ötleteket ilyen falra helyezett családfákra. Egy másik honlapon, Natasha Sazanova műveiből láthatjuk, hogyan alkot ő fotók alapján vidám hangulatú festményeket családfa formákra.  Ezek a festmények nem annyira több generáció bemutatására, dokumentálására szolgálnak, hanem inkább a szűkebb család művészi megörökítésére, gyakran ajándékozás céljából egy nevezetes évfordulóra. 

Forrás: www.vamosrayos.com

Költségkímélő megoldások ugyanennek a körnek 

Mivel a családfa formája szerint egy hierarchikus gráf, különféle diagramszerkesztő programokkal is lehetséges mutatós családfát készíteni. Ezek között online alkalmazható és letölthető, asztali verzió is van. Ilyen szoftver például a Yed és a Drawio. Ezeket nemcsak hierarchikus, hanem egyéb kapcsolati hálózatok és adatok szemléltetésére is alkalmazhatjuk. A legegyszerűbben alkalmazható megoldásnak a Microsoft prezentációkészítő szoftverjét, a Power Pointot tartom. Az informatikai óriáscég többezernyi kész sablont kínál honlapján különféle célokra. Ha a sablonok között, a Power Point programon belül rákeresünk a családfa kifejezésre, mindjárt felkínál párat. Az alábbi ábra ezekből kettőt mutat be. Amennyiben ennél általánosabb kifejezést alkalmaznánk, és a család szóra keresnénk, akkor még több sablont kaphatnánk. Ezek mindegyike egyszerűen szerkeszthető: a neveket helyőrző címkék mutatják, a képeket szintén.

Az első sablon nem hagy túl nagy terjedelmet a bővülésre, (mivel adott a dia mérete), de megtehetjük, hogy  újabb és újabb, üres családfa diákon a család más-más ágát mutatjuk be. A kész diasor levetíthető családi eseményeken, és a Power Point fájl elmenthető pdf dokumentumként is, amelyből füzetet vagy posztert is nyomtathatunk az ingyenes Adobe Reader alkalmazással. (Mindkettőt ügyesen és pontosan összeilleszti az említett szoftver.) Amennyiben a másik sablont választjuk, az infografika nagyobb elágazásokat, több személy megjelenítését teszi lehetővé, mint az előző. 

Az internetes kutatás nehézségeiről

Legalább 10 éve nézegetem az online genealógiai forrásokat. Hol több, hol kevesebb időt rászánva, de sosem eleget. Ez idő alatt többféle gondot is tapasztaltam. A legérzékenyebb veszteséget az jelenti, amikor értékes webhelyek eltűnnek a világhálóról. Mivel eddig sosem jutott elég idő mindennek alaposan utánanézni, ezért maradtak befejezetlen kutatási szálak. A hiányzó adatbázisok egy jó része valószínűleg csak látszólag tűnt el. Minden bizonnyal csupán megszűnt az ingyenes, szabad elérhetőségük, vagyis valamely szervezeten belül, kizárólag engedély birtokában kutathatók továbbra is. Ilyen például a történelmi Magyarország világháborús elesetteinek adatbázisa. Ide tartozik még a Családi Emlékezet program is, amelyre az előző cikkben is már utaltam.  2012. évi “kimúlásáról” tájékoztat ez a jó pár éve rögzített képernyőábra. Úgy gondolom, a finanszírozási nehézségeken túl állnak egyéb okok is a szabadon hozzáférhető, magyar forrás adatbázisok beszűkülése mögött.

Ugyancsak elérhetetlenséghez vezet az online adatbázisok változó URL címre költözése. Jómagam hiába mentettem el számos, remek forrást, amikor a hivatkozások az évek elteltével halott linkekké váltak. Erre példaként leginkább Nick M. Gombasch “Hungaryexchange” webhelyét említem, amelyet leginkább hiányolok. A történelmi Magyarország szinte teljes területére vonatkozó digitalizált anyakönyvi adatbázisokat tett közzé webhelyén. A 2000-es években találtam rá. Amikor elérhetetlenné vált, azt hittem, eltávolították ezt az adatbázist is, ezért megszűnt a webhely. Később mégis ráakadtam és rájöttem, hogy csak a címe, elérhetősége változott meg: http előtag helyett https előtagot kapott a változatlan domain név. Mivel megváltozott a link, ezért már nem működtek a hivatkozások. 2020-ban viszont már ez a https-es webhely is elérhetetlenné vált. Vannak ugyan még Nick M. Gombasch  nevéhez köthető, ingyenes webhelyeken elérhető családtörténeti tárgyú tartalmak, de ezek 2017 óta nem frissítettek, és nyomába sem érnek annak a webhelynek, amit 2019-ben még a https://hungaryexchange.com/database kínált.

Tény, hogy a domain nevek és webhelyek fenntartása, biztonságos üzemeltetése költséges dolog. Nem utolsó sorban pedig munkát, (gyakran önkénteset) jelent a honlapok tulajdonosai számára. Ebből adódóan hiába szeretnénk a digitális világ értékes tartalmait tartósan használni, nem lesznek az örökkévalóságig elérhetőek.

Genealógiai honlapok és címtárak

Terjedelmi okok miatt nem kívánok minden, az előadásaimon ajánlott honlapot részletesen bemutatni ebben a cikkben! Amit a legjelentősebbnek tartok, azt azonban részletesebben is bemutatom a következő részben. Magyar nyelvű, genealógiai honlapok összefoglaló címtárát találjuk a https://genealogia.lap.hu/ oldalon, érdemes átnézni a listát. Ezen a gyűjtőoldalon találunk még hivatkozásokat családfakészítő szoftverek honlapjaihoz is. Mindazonáltal jó, ha tudjuk, hogy számos webhely viseli ugyan címében a családfakutás, genealogia, eredetkutatás szavak valamely változatát, de ha alaposan megnézzük, akkor kiderül, hogy csupán tevékenységét reklámozza és kutatómunkát kínál, vagyis fizetős szolgáltatást nyújt. Önálló kereséshez forrásokat egyáltalán nem, vagy csak alig kínál honlapján. Egy kutató bérlése valóban sok munkától mentesíti a megrendelőt, de az erre fordított időnek, utazásoknak, jártasságnak jelentős ára van, ezen kívül hosszú időbe telik, mire eredmény születik. Nélkülözhetetlen lehet hivatásos kutatókhoz fordulni olyan esetekben, amikor az országhatárokon túli anyakönyvekben kellene kutatnunk idegen nyelvterületen, az adott közigazgatásban járatlanul, előzetes engedélyekért folyamodva. A digitális világban jártas felhasználó azonban inkább kutatna önmaga ingyen a szabadidejében, és online forrásokat felhasználva. 

Sajnálatos tény, hogy magyar vonatkozású, szabadon hozzáférhető online anyakönyvi forrásokat legnagyobb számban és legjobban rendszerezve külföldi webhelyeken találhatunk, de ezek között is vannak magyar nyelven használhatók. 

A kép forrása: https://familytreesandtimelines.com/

Családtörténeti webhelyek forrásadatokkal, egyéb szolgáltatásokkal

A legjelentősebb családtörténeti webhelyek (Ancestry.com, MyHeritage) mögött nagyvállalatok állnak, kivétel a FamilySearch.org, amelyet egy amerikai egyház működtet. Ezek mind együttműködnek számos szervezettel a források elérése és szolgáltatása érdekében. Fejlett technológiákat alkalmaznak az adatelemzésekhez és a DNS laborvizsgálatokhoz, ezért tudnak sokoldalúbb, eredményesebb tájékoztatást nyújtani. Ebből adódóan ők rendelkeznek a legnagyobb felhasználói körrel. Az amerikai székhelyű Ancestry.com van a legrégebb óta e piacon. Magyar nyelven ugyanakkor csak a DNS vizsgálatra vonatkozó információs oldaluk olvasható itt: https://www.ancestry.com/DNA 

MyHeritage

Ez egy izraeli székhelyű, globális nagyvállalat, amelyet  17 éve alapított Gilad Japhet családtörténész vállalkozó, egy akkor még kicsiny start-up cég vezetője. Mostanra 430 alkalmazottal működnek Izrael mellett Európában és Észak-Amerikában. Webhelyük https://www.myheritage.hu  oldalai 42 nyelven, köztük magyarul is olvashatók, ami nyilvánvalóan nagy segítséget jelent honfitársainknak. Ez a portál azért is hasznosabb lehet számunkra mint a másik, mert az európai és Amerikán kívüli országokra vonatkozóan ők rendelkeznek a legnagyobb számú történelmi forrásadattal (10 milliárd). 106 millió felhasználójuk van, akik 50 millió családfát készítettek eddig szerkesztőprogramjuk segítségével. Ezeket a családfákat is lehetséges különféle sablonokból választva pdf-ben kinyomtatni. Itt is végeznek DNS vizsgálatot. Ez idáig 95 millióan rendeltek tőlük genetikai eredetkutatást – én magam szintén megtettem.

A korábban már említett technológiai fejlettség egyik formája a Smart Matches – az okos egyezések felfedezése. A felhasználók által berögzített személyek adatai alapján gyors összehasonlítások történnek számítástechnikai módszerekkel a többi családfa között, majd egyezések esetén üzeneteket küldenek az érintett felhasználóknak ezekről. Ők a felülvizsgálatot követően dönthetnek úgy, hogy akár egy személyt, akár egy rokoni ágat hozzáadnak egy kattintással családfájukhoz. Adatellenőrző is működik a családfaépítőben: ez figyelmeztet bennünket a vélt hibákra, következetlenségekre. (Anyakönyvbeli névelírások miatt is megeshet ez.)

A rendelkezésre  álló kutatási források

  • Családfák több szervezettől: a MyHeritage gyűjteményén kívül a FamilySearch.org, a Geni World Family Tree, Wiki Tree, az Evorton, a Feuchtwanger, a Lincolnshire Pedigrees, a Meitezler Ahnentafel Pedigree Chart működtetőitől és egy argentin  családtörténeti adatbázistól
  • Születési, házassági és elhalálozási anyakönyvek, keresztelések dokumentumai
  • Népszámlálási adatok (USA, UK és Írország, Svédország, Dánia, Finnország, Kanada)
  • Be- és kivándorlási iratok, utaslisták
  • Állampolgársági iratok, útlevelek, honosítási dokumentumok
  • Újságok (ausztrál, amerikai, kanadai, holland, zsidó)
  • Választói névjegyzékek (ausztrál, holland, venéz, chílei, argentin, Costa Rica-i, német, görög)
Régi fotók átszínezése is elvégezhető a MyHeritage webhelyen

A használat módja: Próbaidőszak, ingyenes és teljes előfizetési csomagok

Itt is regisztrációval indul a felhasználói tevékenység, amelyhez 14 napon át kiterjesztett szolgáltatások járulnak. A gyakorlatban ez a családfaépítő használatát és a kutatásokat jelenti a 9,8 milliárd történelmi feljegyzésben. Ezen a portálon lehetőség van arra is, hogy fekete-fehér képeinket feltöltve, azokat átszínezze egy program. (Természetesen letölthetjük ezeket a módosított fotókat.) Ez a szolgáltatás egyébként 30 napig vehető igénybe azok számára, akik megmaradnak az ingyenes verziónál. A két hét elteltével a családfa mérete már nem növelhető korlátlanul, a kutatásoknál pedig – bár látszanak a történelmi forrásokból kapott eredmények – de nem nyithatók meg az egyes találatok a részletekért. 

A teljes csomag előfizetése esetén a kutatás és a családfaépítő használata korlátlanul igénybe vehető az okos egyezések és az adatellenőrző működésével. Ez az előfizetés azonban nem foglalja magában a DNS vizsgálatot, azt külön kell megrendelni. Jómagam előfizettem egy évre a teljes csomagra, és nem bántam meg az erre kiadott pénzt. 

Ilyen dobozban érkezett a DNS mintavételhez küldött csomag a MyHeritage-től

Eredetkutatás DNS vizsgálattal (DNA)

Megrendelhetjük az interneten keresztül több helyen, például az Ancestry és a MyHeritage portáloktól. A küldött mintavételi felszerelés biztosítja, hogy a levett minta sértetlenül megérkezzen a laboratóriumba. A nyál alapján szerzett adatok egyébként hozzájárulhatnak majd a családfa bővítéséhez is.

A DNS vizsgálat feltárja az idegenek közötti rokoni kapcsolatokat is, illetve egyértelműen cáfolni képes azt. Névazonosságok, apaság megállapítása esetén ez utóbbi is fontos. Az eredményekből kimutatható még különféle betegségek genetikai kockázata, mint például a szívbetegségek, emlőrák, Alzheimer-kór és a 2. típusú cukorbetegség rizikója. E vizsgálatok további fontos eredménye, hogy megmutatja, elődeink milyen földrajzi régióban éltek, vagyis milyen etnikumhoz tartoztak. Örökölt génjeinken nyomot hagyott valamennyi elődünk etnikai eredete, ezért a DNS minták bizonyára legtöbbször vegyes eredményt mutatnak, ezért százalékokban határozzák meg.

Sikertörténetek is olvashatók a honlapon, és persze az egész interneten mindenhol a DNS vizsgálatok örömteli következményeiről. https://stories.myheritage.com/

Aki megvásárol egy DNS vizsgálatot a MyHeritage-től, az honlapjukon keresztül tájékozódhat, hol tart kis csomagjának feldolgozása, miután az beérkezett a laborba. A legfontosabb állomásokról és az ereményről emailben is küldenek értesítést. Mindazonáltal van még egy óriási előnye az ilyen vizsgálatoknak. Az az eredmény, amit a mintavételt követően küldenek a megrendelőnek, később is módosulhat azáltal, hogy más emberek is küldenek be újabb és újabb mintákat az idő múlásával. Bekerülhetnek tehát olyan új nyálminták, amelyek alapján új, közeli és távoli rokonok DNS-ei kerülnek be az adatbázisba. Ezekről új emailekben értesítik a felhasználókat később is, folyamatosan. Akit a részletek is érdekelnek, hogyan történik a MyHeritage laborjában a minták feldolgozása, azok számára álljon itt egy videó erről.

Mi a véleménye erről?