Bojan, a 108 éves blogger

Írta: Szilassi Andrea

Helyesebben Dagny Carlssonnak hívják ezt a svéd asszonyt (második házassága után), Bojan a digitális világban használt, felvett neve. Története több szempontból is figyelemre méltó, tanulságos.

Mivel ez nem egy szokványos életrajz, ugorjunk egy nagyot időben! Kezdjük mindjárt azzal, mit gondolt és érzett 100 éves korában ez az asszony, aki megélt két világháborút, és a szeme előtt zajlott le a technikai forradalom, Svédország modernizálódása. (Ezek áldásait egyébként nagyon is értékeli. )

2017-ben egy hosszabb interjút készített vele az Al Jazeera lap. Ebben arról is szó esett, hogy ennyi idős korára már számtalan temetésen kellett részt vennie. Elkeserítette, hogy mindenkit elveszített szerettei, kedves ismerősei köréből.

Idáig ismerős, szokványos a történet, de hogyan folytatódott nála? Dacolva a sorssal, az eleve elrendeléssel, Dagny vásárolt egy számítógépet, majd beiratkozott a SeniorNet Solna weblapkészítő tanfolyamára. Úgy gondolta, pár éve lehet már csak hátra, ezért itt az ideje, hogy elkezdjen végre igazán élni, és élvezze az élet örömeit.

101 éves korában vásárolta meg élete első farmernadrágját, amelyre mindig is vágyott, de fiatal évei alatt – a konvencióknak engedelmeskedve – ezt nem tette meg. (A farmernadrágot férfi viseletnek tartották sokáig.)

Tanulni pedig sosem késő – vallja Dagny. “Az élet egy olyan iskola, ahol mindaddig tanulunk, amíg csak élünk.” A honlapszerkesztő tanfolyam sikeres elvégzése után készített egy klasszikus blogot, (internetes naplót) amelyben beszámol mindennapjairól, örömeiről, problémáiról, élményeiről és kedvenc időtöltéseiről.

Elhunyt ismerősei, barátai helyett újakat szerzett az internetről, akik időről időre várják új bejegyzéseit,  a kommentárokra adott válaszait.

Persze a számítógép néha nem azt csinálja, amit ő szeretne, de van egy segítsége, Elena, aki rendezi a problémák többségét. Elmondása szerint boldogtalan, amikor meghibásodik a gép, hiszen annyira az élete részévé vált már, hogy nagyon tud hiányozni neki. Technikai gondjairól is szokott írni honlapján.

Honlapja: http://www.123minsida.se/Bojan/  A látogatottság jelenleg a 4,5 millió oldal letöltéshez közelít.

Van csatornája a YouTube-on is. Itt többnyire a vele készült műsorokat nézhetjük meg. Blogja nagy népszerűséget hozott számára, és nemcsak a digitális világban. Gyakori vendég tévé stúdiókban, beszélgetős műsorokban, még dokumentumfilmet is készítettek róla. Reklámfilmekben is szerepel olykor. Így például a mellrák elleni küzdelem egyik szereplője, képviselője volt pár évvel ezelőtt. Egy könyv is megjelent róla.

Mindazonáltal Dagny nagyon szereti a könyveket is, habár édesanyja ezt nem igazán nézte jó szemmel. A könyvtárakat nagyra becsüli, hiszen általuk azok is hozzájuthatnak az értékes művekhez, akiknek anyagi lehetőségei a könyvvásárlást nem engedik meg. Tévészereplései alkalmával gyakran felhívta az emberek figyelmét arra, hogy látogassanak el a legközelebbi könyvtárba, és válasszanak olvasnivalót maguknak. 

Ez az interjú öt hónapja készült vele annak alkalmából, hogy megrendelt egy DNS-vizsgálatot a MyHeritage vállalattól. A felvételen hallhatunk életéről, családjáról is. Tanácsokat is ad az emberek számára. Természetesen arról is beszél, hogy mi lehet a hosszú élet titka? 

Dagny a koronavírus-járvány idején viszonylagos izoláltságban él ugyan, de otthonában ez idő alatt is rendszeresen látogatják őt szociális gondozók, akik segítenek a háztartás munkáit ellátni. Sétálhat is minden nap akár egyedül, akár az aktuális gondozóval, akik védelme érdekében maszkot hordanak. Szerencsére nem kapta el a koronavírust. 108. születésnapját a kertjében ünnepelték meg.

 

Mi a véleménye erről?