Kultúra interneten keresztül – a szeptemberi NetNagyi Klubról

Írta: Szilassi Andrea

Egy újszülöttnek minden új – tartja a mondás. Ezt is figyelembe véve, a szeptemberi előadás témáját nagyrészt a kevésbé jártas szenior internetezőknek szántuk.  Az elhangzottakhoz készült egy öt feladatból álló online feladatlap a Redmenta webhely segítségével, amelyet az eszközhasználatban gyakorlottabb résztvevők figyelmébe ajánlottunk. Ezt számítógép mellett okostelefonnal és tablettel is megoldhatták a vállalkozó szellemű vendégek. Hibátlan válaszaiért jutalmat vehetett át Véber Rozália, Govor Marianna, Csáki István, Hatvani István és Tamásné Tóth Gizella.

A kultúra széles spektrumából a film, a zene és a kiállítások kerültek napirendre a szeptemberi rendezvényen

Film

Foglalkoztunk a szabadon hozzáférhetőekkel és az előfizetést igénylőekkel egyaránt. Senki sem fizet önként olyan szolgáltatásért, amelyet ingyen is megkaphat. Mindkettőnek van azonban előnye és hátránya is. Fontos tudni, hogy nem tanácsos minden filmes webhelyet felkeresni! Sok olyan van ugyanis, amelyen az ingyenes hozzáférést idegesítő reklámokkal zavarják. Sőt, mi több, némelyek a böngésző kezdőlapját is átírják nemkívánatos honlapokra. A népszerű filmes webhelyeken számos letöltést kínáló link található, és ezek között rosszindulatúak is vannak bőven. Ezért leginkább a biztonságosabb szűrőt alkalmazó YouTube-ot és a Videa.hu portálokat ajánlom az angol nyelvtudással nem rendelkezők számára. A YouTube-nak is van azonban hátránya. Rengeteg videó található itt, és nincs mód kategóriák alapján válogatni közöttük. Egy kezdő internetező számára, amikor a ‘film’ szót beírja a keresőbe – kizárólag fizetős filmeket listáz. Ettől még ott van adatbázisában sok ezer ingyenes film is, csak ezeket elő kell “bányászni” megfelelő kulcsszavakkal. Tehát némi jártasságra szükség van ahhoz, hogy tudjuk, mi mindent találhatunk itt, és hogyan lehet megtalálni ezeket. Például a sorozatkedvelőknek érdemes tudni, hogy ezeknél a filmeknél a széria és az epizód számát is meg kell adni, ha konkrét filmeket keresünk, pl. S03E21.

Hátrány ezeknél a szabadon hozzáférhető filmeknél, hogy a hivatkozások (linkek) gyakran kérészéletűek, csak rövid ideig élnek. Hibás hivatkozás nemcsak a feltöltő döntése alapján, a film eltávolításával jön létre. Legtöbbször szerzői jogi panaszok miatt távolítja el a webhely üzemeltetője. A kép minősége is gyakran kifogásolható ezeknél a filmeknél. Viszont feltétlen előny, hogy az interneten fellelhető bőséges kínálatból biztosan találhatunk bennünket érdeklő filmeket, sorozatokat, amelyeket ráérő időnkben megnézhetünk. 

Török sorozatok és filmek kedvelőinek Facebook csoportja.
A kép forrása: https://www.facebook.com/

Az ingyenes filmezés kapcsán szóba került a Facebookon található sok zárt csoport, amelyek különféle sorozatok rajongói, vagy akár a török filmek kedvelői számára jöttek létre. Ezek előnye, hogy a legújabb, külföldi televíziókban vetített sorozatokhoz is készítenek feliratozást a nyelvet beszélő önkéntesek, ennek hiányában automatikus fordítással vannak feliratozva. Hasznos még, hogy az egyes epizódok tartalomleírását is megtalálhatjuk.

Fizetős filmcsatornák

Több érv is szól azonban a filmes előfizetések mellett. Jómagam kipróbáltam már többet is, így tapasztalataim alapján beszéltem a MyTv Telenor, az HBO Go, a Netflix és a Filmbox Live szolgáltatásairól. Mindegyikre elmondható, hogy könnyen és gyorsan történik a regisztráció, és ugyanilyen egyszerűen megszüntethetjük az előfizetésünket bármikor.

E négy filmportálból a Netflix nem magyar nyelvű, de a kínálatában található filmek jelentős részéhez magyar feliratozás is beállítható. Feltétlen előnye, hogy sok jó, saját gyártású filmje van. További előnye, hogy kitűnő képminőségben sugározza a filmeket, amelyek számítógépen, okostévén, okostelefonon és tableten is élvezhetők – az előfizetés típusától függően. Az első hónapot ingyen adja a webhelyen regisztrálók számára, utána levonja a havidíjat számlánkról. PayPal közreműködésével is fizethetünk, amely egy biztonságos fizetési mód. A Netflix hátránya, hogy okostévén nem működik a keresője rendesen, és nem lehet szűrni a magyar feliratozással ellátott filmeket. Ez utóbbit azonban megtehetjük, ha számítógépen lépünk be a Netflix hozzáférésünkkel. Az oldal alján itt beállítható szűrési feltételnek a magyar nyelv. Kategóriák alapján is böngészhetjük a kínálatot. A megtekintett filmek alapján egyre jobban megismeri ízlésünket, és filmajánlókat ad számunkra. Beállíthatunk többféle felhasználói profilt annak érdekében, hogy az alkalmazást használó személyeknek saját, személyre szabott kínálatot adjon.

Az HBO Go magyar nyelvű felületű. Kínálatában szintén megtalálhatók a saját gyártású filmek a sok mozifilm mellett. Itt is van egy hónapos próbaidő használatra, hogy eldönthessük, előfizetővé válunk-e. Itt is kategóriák könnyítik a böngészést, továbbá a szerkesztő ajánlata is érdekes lehet. Ezen a filmes portálon vannak ingyen elérhető filmek is, de regisztrálni kell ahhoz, hogy ezeket elérhessük. A filmek okostévén, tableten, okostelefonon és még pár eszközön egyaránt elérhetők.

MyTV Telenor – nemcsak Telenor előfizetőknek! Ez a filmes alkalmazás a televíziós csatornákra épül, és nem a mozifilmekre. A közszolgálati tévécsatornák (10 db) ingyen elérhetők bárkinek, aki regisztrál a webhelyen érte. Maximálisan 71 tévécsatorna érhető el kínálatából. A csatornák összetétele azonban számomra nem volt megfelelő – a legtöbb kedvencem hiányzott belőle. Elérhető csatornák Televízión és okoseszközökön használható az alkalmazás. Hátránya, hogy egy kitámasztott tableten nem működik az elforgatás használatkor, ezért nem lehet tölteni filmnézés közben. A Telenor előfizetői a telefonszámlával együtt fizethetik a havi díjakat. A kép minősége azonban nem mindig jó.

A Filmbox Live magyar nyelvű filmcsatorna. Regisztrációt követően egy hét ingyenes használatot enged, utána havi előfizetési díjat kell fizetni. Ezt PayPallal is megtehetjük. Többszáz film és 11 tévécsatorna érhető el az előfizetés birtokában. Okostévén az interneten keresztül (külön gomb a távirányítón), és nem a rendes csatornák között fogjuk megtalálni filmjeit. Hátránya, hogy nincs műsorújsága, ezért az élő adásoknál nem lehet tudni, mikor mi megy éppen. A kép- és hangminőség azonban tökéletes, és igazán csekély havi díjat kérnek. Itt is vannak kategóriák, amelyek alapján böngészhetünk. Számítógépen és okoseszközökön is használható az alkalmazás.

Zene

A program során levetítettük a Vivid Sydney 2016-os eseményének rövidített filmjét. Az évente megrendezett fesztivál központjában a fény, a zene és különféle ötletek összehangolása áll.  Ezt a produkciót az operaház „vitorláira” vetített látvány és a zene adja, de más alkalmakkor a házfalakat is mesés jelenetek, színes fények borítják. A kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=6DXMK2y6n9s A Vivid Sydney honlapja: https://www.vividsydney.com/ 

Beszéltünk még az internetes zenehallgatás ingyenes és előfizetéses formáiról is, például a YouTube-ról és a Spotifyról. Ezúttal a Spotify előnyeiről beszélnék, a YouTube-ot sokan ismerik. A Spotifynak van ingyenes és prémium verziója, és magyar nyelvű felület is rendelkezésre áll. Az ingyenes verzió reklámokkal és a válogatás korlátozásával csökkenti a használat élményét.
A prémium verzió havonta 5 eurós díj megfizetését igényli, amelyet PayPallal is teljesíthetünk. (Forintunkat konvertálja euróra.)  Nemcsak azért érdemes előfizetni, mert többmillió zeneszám érhető el innen, és mindez kitűnő hangminőségben. Keresője kiváló, és a kedvenc előadókhoz hasonló albumokat, előadókat is ajánl, tehát bővíti az általunk ismert előadói kört. Választott zenéink alapján különféle lejátszási listákat kínál számunkra, és vannak például különféle hangulatokhoz válogatások, továbbá mindenféle zenei stílushoz lejátszási listák. Fontos előnye a Spotify Premium előfizetésnek, hogy nem szükséges otthon halmozni a CD-ket, és mégis értesülünk a legfrissebb megjelenésű albumokról, élvezhetjük kedvenc, vagy akár korábban ismeretlen együttesek zeneszámait. A Spotify számítógépről, böngészőn keresztül is használható, vagy akár okostelefonon, tableten. 

Képzőművészet, kiállítások

Ezt követően a Google Arts & Culture webhely kínálatából mutattam be ízelítőt. 6000-nél is több kiállítás érhető el a portálon keresztül a világ különböző pontjairól, köztük igazán különlegesek is – érdemes felfedezni őket. Válogatás gyűjteményeiből: https://artsandculture.google.com/explore Megnéztünk például a Street Arts kiállításokból párat, mivel ez egy viszonylag új művészeti ág, és helyhez kötöttségük miatt kevésbé közismertek alkotásai. Az online feladatlapot is a Google virtuális kiállításaira építve állítottam össze. A webhelynek applikáció-változata is van. Néhány érdekesség a webhely kínálatából:

Galéria a rendezvényről

 

 

 

Mi a véleménye erről?