Online látnivalók a nyárra – A júniusi NetNagyi klubról

Írta: Szilassi Andrea

2019. június 20-án – hosszabb szünet után – ismét sor került klubrendezvényre, ezúttal új helyszínen. (Amint azt korábban már jeleztük, a központi könyvtár felújítása miatt elköltöztünk.  Idős, mozgásukban korlátozott látogatók számára nehezen megközelíthető az ideiglenes könyvtárban rendelkezésre álló rendezvényterem. Ezért kértük befogadásunkat a KPVDSZ-nél.)

Tekintettel a nyárra, leginkább színes, érdekes és izgalmas témákkal készültem: fesztiválok, turisztikai és zenés videók, filmek bemutatásával, továbbá a TED figyelemre méltó előadásaiból egy válogatással. A program második felében pedig egy kis okostelefonos gyakorlat következett: bevetettük az okostelefonon megtalálható mesterséges intelligencia egy formáját, a hangos keresést.

Fesztiválok

Idén május 14-től június 15-ig zajlott Ausztráliában a Vivid Sydney 215 eseménnyel. A fény, a zene és az ötletek fesztiváljáról már többször is írtam, és közreadtam színpompás videófelvételeket.  A fesztivál három hete alatt koncerteket, vetítéseket rendeznek, melynek során látványos, élénk fényekbe öltöznek az épületek, a vetítésekhez pedig zenei aláfestés társul. A kikötő, a Harbour híd, az Operaház, a Vámház, a Kortárs Művészeti Múzeum mellett még a Királyi Botanikus Kert is helyet ad programoknak. Személyesen nem láttam még soha, de nagy rajongója vagyok a Vivid Sydney fesztiváloknak. A programok sokasága közül az Operaház vitorláira vetített zenés bemutató a legizgalmasabb számomra . Az idei eseményről még csak kevés videót találtam; bizonyára  felkerül még egy hosszabb felvétel is. A Vivid Sydney megtalálható a Facebookon is. Felkeresve csatornájukat, betekintést nyerhetünk azokba a közelmúltbeli programjaikba is, amelyeket egyelőre nem találunk meg a videómegosztó csatornákon. A kedvencem a 2016. évi:

 

Néhány érdekesség az idei eseményekből:

 

 

Szívesen megnéztem volna az alábbi vetítést is, melynek címe: Digitális Odüsszea (Digital Odyssey), és amely a kommunikáció fejlődését mutatja be az elmúlt 50 évre visszamenőleg. Különösen arra fókuszál, hogyan változtatta meg az emberi kapcsolatok természetét a kommunikáció, ezen belül is a közösségi média. A produkció a Limelight Academy Masterclasstól Alice Peacock  alkotása. 


A botanikus kert egyik programja volt idén a Dancing Grass (Táncoló fű). Két koreai művész: Yuree Hong és Siyoung Kim 146 megvilágított, szellő által mozgatott, fűszálat imitáló alkotást helyezett el. Különös séta lehetett e mozgó, világító erdőben járni… Egy videó a VS botanikus kertbeli programjairól: https://www.youtube.com/watch?v=_hcNQx84aMg

Szép tájak, turisztikai videók

Aki szeret szép tájakat kényelmesen, kanapéról vagy fotelből nézni, azoknak valódi kincsesbánya a YouTube. Hasznos tudni azonban, hogy az általunk keresendő földrajzi nevekhez érdemes a 4K vagy 8K jelzést is hozzátenni. Ez esetben ugyanis csak kiváló képminőségű, ultra HD videókat szolgáltat a kereső. A bőséges választékból kiemelném Milosh Kitchovitch filmjeit, amelyek mind kitűnő képminőségűek, ugyanakkor nagyszerű zenék társulnak hozzájuk. Nem utolsó sorban pedig széles választékot találunk csatornáján, bejárta szinte az egész világot. Kommentár nem kíséri a filmeket. Ezek az instrumentális felvételek kortárs zenészek alkotásai, és hangulatukban kapcsolódnak az aktuális földrajzi régióhoz. Csatornájának címe: Amazing Places on Our Planet.

Dokumentumfilmek

Yann Arthus-Bertrand filmjeit sokan kedvelik. Ezt a három részes dokumentumfilmet két évvel ezelőtt tette közzé. A filmek valós emberi történetekről szólnak. 3 évig forgatta 60 országban, amelynek során 2000 nőt és férfit kérdezett meg. Az első rész a szeretetről, nőkről, munkáról és szegénységről szól. A második a háborúról, megbocsátásról, másságról, családról és a halál utáni életről.  A harmadik részben a megkérdezett emberek a boldogságról, szülői és gyermeki szeretetről, az élet értelméről beszélnek. Magyar és angol nyelven feliratozva! 

Figyelemre méltó gondolatok a TED színpadáról

(Mindkét videónál beállítható magyar felirat alul.)

“Az egészséges kapcsolat művészetének megértéséről és gyakorlásáról szóló beszédében Katie Hood felfedi a beteges kapcsolat öt jellemzőjét, legyen szó romantikus, baráti vagy családi esetről, és megtanít napi teendőinkre, hogy tisztelettel, kedvesen és örömmel szeressünk. “Míg a szeretet ösztönös érzelem, addig a szeretetkészséget folyamatosan építhetjük és fejleszthetjük magunkban” – mondja.” (Forrás: TED)

“Ivan Poupyrev tervező szeretné a hétköznapi tárgyakat a technológiával ötvözni úgy, hogy azok sokkal hasznosabbak és szórakoztatóbbak legyenek – mint például egy zakó, amellyel hívásokat fogadhatunk, vagy egy szobanövény, amin úgy játszhatunk, mint egy szintetizátoron. Tech-bemutatóval fűszerezett előadásában bemutatja vízióját egy olyasfajta fizikai világról, ami még jobban kapcsolódik az internethez, továbbá megmutatja, hogy egy kis együttműködéssel máris odajutottunk. Előadása során először leplezi le legújabb eszközét, Jacquardot, amit ma már hivatalosan is szabadon felhasználhatnak a tervezők.” (Forrás: TED)

A szórakoztató filmek online elérésével már többször is foglalkoztunk a NetNagyi Klub során. Figyelembe véve, hogy a televízióban és az előfizetéses alkalmazásoknál bőség van ezekből – ezért ezzel nem foglalkozom most. Legutóbb itt írtam e témáról többet.

Kiállítások

Minden múzeum és galéria elérhető a világhálón – szerte a világról. Ha tudjuk, konkrétan mit keresünk, akkor megtaláljuk akár a keresővel, akár a pontos címükkel. Nagyon hasznos ugyanakkor, ha megismerjük azokat a portálokat is, amelyek e művészeti intézmények honlapjait együtt ajánlják saját oldalaikról. Az online képzőművészeti gyűjtemények közül korábban is foglalkoztam már, és most is figyelmükbe ajánlom a Google Art & Culture webhelyet, amelyet a Google Kulturális Intézete üzemeltet. Több mint 6000 kiállítás kollekciója érhető el innen online. A webhely szerkesztői gondoskodnak arról is, hogy rendszeresen frissüljön a nyitóképernyő. Arra ösztönzik ezzel látogatóikat, hogy rendszeresen térjenek vissza oldalukra. Időről időre kiemelnek egy-egy témát is. Jelenleg az első világháborútól a kolumbiai drogkartellek összecsapásáig látható egy összeállítás.

A Google Art and Culture nemcsak számítógépen keresztül, hanem okoseszközökre letöltve is élvezhető. A webhelyhez társul a Google fordító programja is, ezzel a megértésbeli nehézségek jelentős része kiküszöbölhető. Art Camera menüjében híres műalkotásokat nézhetünk meg nagy felbontásban. Street View menüje nevezetes építészeti alkotások virtuális bejárását kínálja. Ugyanitt csodálatos természeti csodák is megtekinthetők, mint például a Machu Picchu, a thaiföldi 2000 teaültetvény, az Etna vulkán Olaszországban, a Yosemite Nemzeti Park a Sierra Nevada hegységben és az ausztrál Nagy-korallzátony. Az okostelefonos verzió felkínálja az Art Selfie szolgáltatást is. Egy fotót készítve a telefonnal összehasonlítja az alkalmazás, mely képzőművészeti alkotás valamely szereplőjéhez hasonlítunk. E két fotóból készít egy közös képet, amelyet elmenthetünk és megoszthatunk másokkal. Próbáljuk csak ki! 

Explore – Felfedezés menüjében különféle szempontok, kategóriák alapján válogathatunk a gyűjteményből.

Az Open Heritage projekt is megtekinthető itt. A CyArk elnök-vezérigazgatója, John Ristevski mutatja be. A nonprofit szervezet 2003 óta dolgozik azon, hogy az emberiség kulturális öröksége 3 dimenziós modellezéssel feltérképezhető, majd rekonstruálható legyen. 15 év alatt több mint 200 műemléket regisztráltak már a világban. 58 történet bontakozik ki e virtuális kiállításokból.

Bagan Régészeti Zóna Mianmarban (régi nevén Burmában) 10000 templom völgye. A kiállítás megtekintő itt. A kép forrása::CyArk

 

 

 

Mi a véleménye erről?