Virtuális barangolás a Föld körül – Internet Fiesta 2017

Írta: Szilassi Andrea

Első Internet Fiesta online információkereső vetélkedőmet 2017-ben szerveztem a József Attila Megyei és Városi Könyvtár munkatársaként. Mivel sikeresen alakult, kedvező visszajelzéseket kaptunk, azóta is minden évben megismételjük a Fiesta időszakában. Erről az eseményről eddig nem írtam a honlapomon – most megteszem. 2017-ben öt napon át vártuk a vállalkozó szellemű érdeklődőket. Korhatár nélkül, és nemcsak Komárom-Esztergom megyéből.

Célunk egyfelől az információkeresés gyakoroltatása volt, másfelől reméltük, hogy a kutatás nemcsak hasznos, hanem kellemes időtöltést is nyújt a versenyzőknek. A feladatok egy részét a földrajzi jelenségekből válogattuk (fehér éjszakák, sarki fény, mexikói kristálybarlang). Kínából az agyaghadsereggel kapcsolatos régészeti kutatások, Japánból a művészi rizsföldek kialakítása, Dél-Kelet Ázsiából az úszó piacok igényeltek figyelmes információkeresést. A világ vasúthálózata is téma volt. Három, több országot átszelő vasútvonalból kellett megjelölni a leghosszabbat.

Sarki fény – Aurora Borealis. A kép forrása:  www.dailymail.co.uk

Két feladatkör fesztiválokkal, eseményekkel volt kapcsolatos. Fő feladatként négy bemutatott kép alapján kellett megfejteni, vajon melyik rendezvényen készülhettek a fotók? Ehhez – nehezítés gyanánt – a szükségesnél több eseményt is megadtunk. Fel kellett ismerni az indiai Holi fesztivál színpompás festékekkel borított résztvevőit – nem összekeverve őket a spanyol La Tomatina szereplőivel, akik óriási mennyiségű érett paradicsommal dobálják meg, és kenik össze egymást.

Az indiai Holi tavaszköszöntő ünnep is téma volt. A kép forrása: http://media.nu.nl/

A harmadik kép utcán zenélő fiatalokat ábrázolt, amely a több fordulós, és számos városra kiterjedő Fleadh Cheoil ír tradicionális zenei vetélkedés időszakában készült. 1951 óta, korhatártól függetlenül 49 zenei és táncos kategóriában zajlik a megmérettetés. A negyedik kép Észak-Ausztráliában, a Henley-on-Todd Regattán készült. Ez a bolondos viadal Alice Springsben, a Todd folyó kiszáradt medrében folyik nyaranta, és 1962 óta rendezik meg. A legénység kivágott fenekű hajókkal, homokban futva jut célba. Vetélkednek még síneken mozgatható járgányok is, amelyeknél a versenyző a homokot hajtja evezőjével.

A Henley-on-Todd hajóverseny ugyancsak szerepelt a feladatok között. A kép forrása: http://backpackeradvice.com/

Összességében 210 pályázó megoldásai érkeztek be egyetlen excel táblázatba foglalva. A végleges értékelésnél a versenyzők száma – különféle okoknál fogva – 113-ra szűkült.

Örömünkre szolgált, hogy gyermek-, felnőtt- és nyugdíjas korú résztvevő egyaránt pályázott, még teljes családok is. 19 településről érkeztek feladatmegoldások. (Budapest, Héreg, Jászárokszállás, Kömlőd, Környe, Mocsa, Oroszlány, Pilismarót, Súr, Szákszend, Szárliget, Tarján, Tata, Tatabánya, Tornyópuszta, Újbarok, Vérteskethely, Vértestolna és Vértesszőlős) Ezek közül 12 KSZR településen a községi könyvtáros is aktívan népszerűsítette a programot, s a könyvtár is rendelkezésre állt a megoldásokhoz.

A Japán Aomori tartományában található művészi rizsföldek szintén kutatás tárgyai voltak. A kép forrása: http://thechive.files.wordpress.com/

Az Informatikai és Könyvtári Szövetségtől kapott reklámajándékok mellett a JAMK Megyei és Módszertani és Ellátási Osztálya külön díjakat is felajánlott a legügyesebbeknek: egy tízezer és egy ötezer forintos LIBRI könyvutalványt, továbbá három darab, 4 gigabájtos pendive-ot. A többiek más, apróbb ajándékokat kaptak.

Sorsolásra várva. Az urnában a 28 legügyesebb versenyző neve szerepelt, akik 39-43 pontot értek el. Dr. Voit Pál igazgató húzta ki a szerencsés nyertesek neveit. Fotó: Szilassi Andrea

A tízezer forintos könyvutalvány Jászárokszállásra, Surányi Bélánéhoz került. Az ötezer forintost a Mocsán élő Varga László nyerte meg. A pendrive-oknál a szerencse tatabányai versenyzőknek kedvezett: Füssi Csaba, Huszár Sándorné és Sziráki Éva vihették haza.

Mi a véleménye erről?